Društvo

POČELA TURISTIČKA SEZONA: Gužve na granicama

Ovog 1. jula na graničnim prelazima primetan je veći broj putnika, što je i očekivano s obzirom da sve veći broj ljudi odlazi na godišnje odmore. Deo putnika za Zapada dolazi u Srbiju, a deo prolazi kroz našu zemlju na putu ka letovalištima u inostranstvu, saopštila je Uprava carine.

 

Carinska služba Srbije je kao i svake godine spremna za početak letnje sezone i pojačava aktivnosti, kako bi putnici što lakše stigli na svoja odredišta. Na graničnom prelazu Horgoš otvorene su sve trake za putnički saobraćaj, a putnika koji pristižu iz zapadnih zemalja je sve više, pa se na ulazu u Srbiju čeka oko sat vremena. Na izlazu istog prelaza je duplo manje putnika, pa je i zadržavanje oko 30 minuta.

Još jedan veliki prelaz na severu zemlje – Кelebija, spreman je za pojačani priliv putnika. Njih, međutim, još nema u tolikom broju na ovom prelazu, pa je trenutno otvorena jedna traka na ulazu u zemlju u kojoj je oko 10-ak vozila. Na izlazu tog prelaza nema nikakvog zadržavanja, dodaje Uprava carina u saopštenju.

Što se tiče graničnog prelaza Preševo, omiljene destinacije putnika koji su se uputili na grčko more, trenutno zadržavanje na izlazu je oko 45 minuta i to zbog pune međuzone prema Severnoj Makedoniji. Na ulazu u zemlju na prelazu Preševo otvorene su tri trake i na ulaz se čeka oko 15-ak minuta.

„Razlog zbog koga je putnika na Preševu danas više, može biti i najavljeni početak 24-časovnog režima rada na graničnom prelazu Evzoni, preko koga, za naše građane, vodi najkraći put do grčkog mora“, ističu u Upravi carina.

Sa druge strane, granični prelaz Gradina je nezaobilazan za putnike koji idu ka Bugarskoj ili Turskoj, a i njih je danas više nego prethodnih dana pa se na izlazu iz zemlje čeka oko sat vremena. Za razliku od izlaza, na ulazu tog prelaza nema nikakvog zadržavanja.

„Кako letnja sezona odmiče, na svim prelazima, gde god je to moguće, biće otvorene sve ulazne i izlazne trake kako bi se putnicima maksimalno olakšalo putovanje“, napominju.

Iz Uprave carina podsećaju putnike da se pre polaska dobro informišu o stanju na prelazima kako bi izabrali najrasterećeniju rutu putovanja, ali i da bi se podsetili važećih propisa koji su dostupni na sajtovima carinskih administracija zemalja u koje putuju ili kroz koje prolaze.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com