Društvo

POČELA ŠKOLSKA GODINA: U 35 osnovnih škola 2.500 prvaka

Školska zvona u 35 osnovnih i 18 srednjih škola u Nišu oglasila su danas početak nove školske godine koji će, gotovo očekivano, početi i štrajkom profesora.

Ove godine u prvi razred poći će 2.500 sedmogodišnjaka za koje je u niškim školama organizovan svečani doček, ali će mališani dobiti i poklone od grada Niša i predstavnika gradskih opština koji će im poželeti i srećan početak školovanja uz simbolične poklone.

Prema rečima Dragana Geja, mačelnika Školske uprave u Nišu,u Nišavskom okrugu u prvi razred ove godine polazi oko 3.000 prvaka.

Mirko Zečević, gradski većnik resorno zadužen za obrazovanje dodaje da su osnovne i srednje škole spremne za početak nove školske godine.

“Ove godine smo posebnu pažnju poklonili seoskim školama koje smo obilazili u toku letnjeg raspusta kako bi smo videli šta je njima i koliko potrebno da bi učenici imali iste uslove za rad kao i njihovi vršnjaci u gradu”, kaže Zečević. “Neke od ovih škola su suočene sa ozbiljnim problemima na čijem se rešenju već radi”.

PROFESORI OPET ŠTRAJKUJU

I ova školska godina počinje sa štrajkom prosvetnih radnika. Unije sindikata prosvetnih radnika u Srbiji je najavila štraj upozorenja u 750 škola, a danas će časovi biti skraćeni. Prosvetari će u septembru štrajkovati još četiri puta, svake nedelje drugim danom, a osnovni zahtev sada je da svi budu svrstani u deveti platni razred.

Za tekuće održavanje škola i nabavku materijala koji je potreban za rad sa decom, prema rečima Jelice Velaje, rukovodioca sektora za finansijske poslove Sekretarijata za obrazovanje grada Niša, u ovoj godini je za osnovne i srednje škole izdvojeno 12 miliona i 300 hiljada dinara.

“Od toga je 8 miliona i 300 hiljada namenjeno osnovnim, a 4 miliona srednjim školama”, kaže ona. “Samo za mašine i opremu u školama izdvojeno je 13 miliona i 500 hiljada dinara, za osnovne 8,9 miliona i za srednje škole 4,6 miliona dinara. Od tih para je nabavljeno sve što je školama potrebno, počev od novog nameštaja, tabli, belih tabli, oprema za administraciju u školama, računara i slično. Sa pozicije Sekretarijata za obrazovanje škole su potpuno spremne za početak nove školske godine”, kaže Jelica Velaja.

Prvake ove godine očekuju i novi predmeti, a jedan od njih je projektna nastava uz pomoć koje će naučiti kako znanje koje stiču u školi da primene u stvarnom životu, a učenici petog razreda tri nova predmeta, fizičko i zdravstveno vaspitanje, tehnika i tehnologija i informatika i računarstvo. Očekuje ih i preduzetništvo, pa i lekcije o saobraćaju koje će slušati jednom mesečno na razrednom času.

VRAĆA SE JESENJI RASPUST

U školskoj 2018/2019. godini učenici će pored letnjeg, zimskog i prolećnog raspusta imati i kratak jesenji raspust koji je prošle godine ukinut, sa sada je ponovo vraćen. Prema Kalendaru obrazovno-vaspitnog rada jesenji raspust biće u novembru, a zimski raspust će i ove godine biti podeljen na dva dela. Prvi deo zimskog raspusta biće tokom novogodišnjih i božićnih praznika, a drugi početkom februara.

Neke škole su uvele i dodatne novine, kao što je jednosmenska nastava. To je slučaj sa OŠ “Dositej Ovardović”.

“Učenici će ove školske godine ići samo u prepodnevnoj smeni”, kaže direktor ove škole Dejan Bogdanović. “Na taj način ostaće im više vremena da se bave vannastavnim aktivnostima”.

Od ove godine više neče biti ni produženog boravka za učenike trećeg razreda.

 

Sa novinama će se danas sresti i srednjoškolci.

Najviše novena očekuje gimnazijalce. Jezik, mediji i komunikacija, Pojedinac, društvo, grupa, Obrazovanje za održivi razvoj, Sport i zdravlje, Primenjene nauke, Umetnost i dizajn, deo su novih izbornih programa za buduće gimnazijalce, odnosno učenike prvog i drugog razreda, koje će oni već u prvoj godini birati.

Od ponuđenih šest paketa predmeta, đaci će u prvoj godini birati dva, ali, kako nezvanično saznajemo, izborne programe će u drugoj godini moći da promene u zavisnosti od sklonosti koje pokažu. Novina je i to da će gimnazijalci od iduće godine za obavezne predmete imati i vežbe, a matura koju budu polagali zameniće prijemne ispite na fakultetima.

Direktor Gimnazije “Svetozar Marković” u Nišu, Marjan Mišić kažeda su uvedene novine pozitivne i da će nastavu učenicima učiniti zanimljivijom.

“Svako od učenika od četiri ponuđena programa bira dva koja će izučavati tokom prvog razreda. Ukoliko nije zadovoljan predmetom koji je izabrao u drugom razredu može da izabere nešto drugo, ali predmete koje bude izabrao u trećem, moraće da izučava i u četvrtom razredu”, kaže Marjan Mišić.

Upravo funkcionalno znanje je ono znanje koje je do sada manjkalo đacima u našim školama. Mada su znali mnogobrojne činjenice, nisu uspevali da se sa njima snađu u pojedinim situacijama i da ih primene, a upravo novine koje se sada uvode neučiće ih kako da ono što znaju praktično i primene.

OŠ U SELU BILJEG DOČEKALA ĐAKE SA SREĐENIM UČIONICAMA

Đaci Osnovne škole „Jastrebački partizani“ u selu Biljeg, novu školsku godinu započeće u uređenim prostorijama. Članovi Rotarakt kluba „Niš Centar“ uz podršku prijatelja i lokalne zajednice obezbedili su finansijska sredstva, obezbedili novu rasvetu i sami okrečili hodnik i učionice škole. Prema rečima zaposlenih, prostorije škole nisu okrečene više od 10 godina.

Interesantan je podatak da su prvi počeci školstva na teritoriji opštine Merošina upravo zabeleženi u selu Biljeg još davne 1877. godine.

       “Aktivnosti uređenja isturenih odeljenja škola na teritoriji Nišavskog okruga su jedan od višegodišnjih projekata Rotarakt kluba „Niš Centar“ za unapređenje uslova boravka dece i omladine u školama van gradskog jezgra koji se uz podršku partnera i saradnika iz lokalne i Rotary zajednice realizuje od 2014. godine”, kaže Aleksandar Stamenković.

        “Smatramo da je angažovanje mladih u lokalnoj zajednici jako važno jer svaka dobro urađena aktivnost čini svet boljim za sve nas i pomaže onima kojima je pomoć najpotrebnija”, dodaje Stamenković.

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com