Društvo

Počela prodaja badnjaka na niškim pijacama, najjeftinija grančica je 50 dinara

U susret Božiću, jednom od najvećih hrišćanskih praznika, na pijacama u Nišu počela je prodaja badnjaka i mlade pšenice.

Ponuda je, kao i prethodnih godina odlična, a cene različite u zavisnosti od toga da li kupujete samo grančicu hrasta ili grančicu dekorisanu slamom, orasima, glogom…

Foto: B. Lj.

Prodavci na pijaci na Trošarini za grančicu hrasta traže 50 dinara, dok se cena ukrašenih hrastovih grančica kreće od 100 do 300 dinara.

Foto: B. Lj.

Za mladu pšenicu ili pšeničnu travu, prodavci takođe traže od 100 do 300 dinara, u zavisnosti od toga da li kupujete samo posudu sa mladim biljkama ili je ona dodatno ukrašena i posađena u ukrasnim činijama i vrećicama. Mnoge Nišlije će i predstojećeg Badnjeg jutra izaći u prirodu i sami odseći badnjak. Običaj je da se badnjak seče u zoru ili rano ujutru i to sa najviše tri udarca sekirom.

Onaj ko seče badnjak prethodno mu poželi „dobro jutro“, čestita praznik i poželi da hrastova grančica donese zdravlje i sreću porodici. Pre sečenja badnjak se posipa žitom i crnim vinom. Običaj je i da se badnjak ne unosi u kuću odmah, već sa prvim mrakom.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com