Društvo

Počela podela autosedišta decu

U Gradskoj kući u Nišu danas su podeljena auto sedišta za decu rođenu 2018. godine čiji su roditelji konkurisali u okviru projekta Grada Niša. Savet za bezbednost saobraćaja Grada Niša ranije je raspisao  javni poziv za dodelu besplatnih dečjih auto-sedišta, a biće ukupno podeljeno 477 sedišta. Pravo da konkurišu imali su roditelji dece rođene prošle godine, ukoliko su prijavljeni na teritoriji grada i imaju vozilo u vlasništvu.

“Grad Niš je iz sredstava saveta za bezbednost saobraćaja obezbedio dva miliona dinara i za ta sredstva su kupljena sedišta”, rekao je Igor Vojinović, gradski većnik za saobraćaj. “Za taj novac je kroz tender nabavljeno 477 sedišta, a danas ćemo podeliti prvih 50 sedišta. Ostatak sedišta će biti podeljeno sutra u tri termina. Ovo je početak aktivnosti koja ima za cilj bezbednost dece sobzirom da su deca najranjivija kategorija”.

 

Foto: V.P.

Vojinović je dodao da je u planu da se završi poligon u dvorištu OŠ “Njegoš” i da se formira posebno odeljenje, odnosno učiomice, koja će biti namenjena obrazovanju dece najmlađeg uzrasta, ali i izradu strateških dokumenata koji će dati malo detaljnije aktivnosti vezane za samu bezbednost dece u saobraćaju.

“U planu je i da se izvrši analiza svih ruta kojima se deca kreću do škola kako bi smo imali precizan plan šta u narednom periodu treba sprovesti  od saobraćajno tehničkih mera kako bi bezbednost dece bila povećana. Strateški plan očekujemo već do kraja godine”, kazao je većnik Vojinović.

Predstavnici Agencije za bezbednost u saobraćaju prezentovali su roditeljima način na koji se upotrebljavaju sedišta i ukazali na sve benefite upotrebe ovakvih sigurnosnih sedišta u saobraćaju.

Foto: V.P.

“Zakon iz 2009. godine je predvideo da nebezbedni finansiraju bezbednost u saobraćaju, a to znači da 30 odsto od naplaćenih novčanih kazni odlazi u budžet lokalne samouprave od čega se finansira bezbednost u saobraćaju”, istako je Branko Stamenković iz Agencije za bezbednost u saobraćaju. “ Od tih para su nabavljena sedišta, a Agencija se postarala da obuči roditelje da pravilno koriste ova sedišta jer smo primetili da u 80 posto slučajeva oni to ne rade dobro. Moramo d aim kažemo da sedišta služe da zaštite decu, a ne da oni ne bi bili kažnjeni”.

Saša Milosavljević je jedan od roditelja koji je dobio sedište. Maksimalno podržava ovu akciju grada i smatra da je ovo dobar način da se podrže mladi roditelji kako se ne bi izlagali dodatnim troškovima za kupovinu autosedišta koja, u zavisnosti od proizvođača i kvaliteta koštaju od 8 do 15.000 dinara.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com