Društvo

Počela Međunarodna vežba u oblasti upravljanja posledicama vanrednih situacija „Srbija 2019.“

U Srpsko-ruskom humanitarnom centru u Nišu označen je početak Međunarodne vežbe u oblasti upravljanja posledicama vanrednih situacija „Srbija 2019“.

Ceremoniji otvaranja prisustvovali su državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Milosav Miličković, zamenik ministra za civilnu odbranu, vanredne situacije i otklanjanje posledica elementarnih nepogoda Ruske Federacije Aleksandar Čuprijan, gradonačelnik Niša Darko Bulatović, kao i veliki broj visokih zvaničnika MUP-a Srbije, Sektora za vanredne situacije, Žandarmerije, ali i Gorske službe spasavanja, Crvenog krsta i drugih humanitarnih organizacija i specijalizovanih jedinica iz Srbije i zemalja okruženja.

Poželevši dobrodošlicu delegaciji Ministarstva za civilnu odbranu, vanredne situacije i otklanjanje posledica elementarnih nepogoda Ruske Federacije, koje zajedno sa Ministarstvom unutrašnjih polova Republike Srbije organizuju ovu vežbu, Miličković je iskazao zadovoljstvo na dosadašnjoj uspešnoj saradnji dve zemlje.

Foto: MUP Srbije

„Drago mi je da su se našem pozivu odazvali i predstavnici Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Mađarske, Turske, Kube i Rusko-jermenskog humanitarnog centra. Mnogi od vas su prethodnih godina kada su nas zadesile vanredne situacije, nesebično pomagali građanima Republike Srbije i koristim ovu priliku da vam se zahvalim na spremnosti da i kroz ovu vežbu zajedničkim snagama efikasnije delujemo na elementarne nepogode, kako u preventivnom smislu, tako i u otklanjanju posledica koje one izazivaju“, istakao je Miličković.

Državni sekretar je ukazao na značaj prevencije, zajedničkih vežbi i obuka, imajući u vidu promenljive vremenske uslove, klimatske promene, kao i izazove s kojima se suočavamo prethodnih godina.

Foto: MUP Srbije

„Za vreme poplava 2014. godine Republika Srbija se nije suočila samo sa vanrednom situacijom već je to bio period do tada neviđenog angažovanja celokupnih domaćih ljudskih i materijalnih kapaciteta, naravno uz veliku podršku inostranih spasilačkih timova. Stoga smo iz sopstvenog iskustva naučili koliko je saradnja sa drugim zemljama važna i kako može uticati na podizanje sopstvene bezbednosti“, rekao je Miličković.

Državni sekretar je poželeo timovima da u naredna tri dana, koliko će trajati vežba, iskoriste priliku da u zajedničkom radu provežbaju svoje kapacitete i istakao da je zajednički cilj unapređenje bezbednosti i zaštita života građana, njihove imovine i kulturnog nasleđa.

Foto: MUP Srbije

Zamenik ministra za civilnu odbranu i vanredne situacije Rusije Aleksandar Čuprijan je istakao da požari, poplave i sve elementarne nepogode ne poznaju granice.

„Ministarstvo za vanredne situacije Ruske Federacije ima ogromno iskustvo kada je u pitanju saniranje posledica vanrednih situacija u različitim državama i sa velikim zadovoljstvom spremni smo sa vama da podelimo naše iskustvo“, rekao je Čuprijan i učesnicima vežbe poželeo uspeh.

Miličković i Čuprijan su nakon obraćanja odgledali pokaznu vežbu pripadnika Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije i Ministarstva za vanredne situacije Rusije u Srpsko-ruskom humanitarnom centru .

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com