Društvo

Počela Evropska nedelja mobilnosti

Evropska nedelje mobilnosti koja se održava od 16. do 22. septembra uz jasnu poruku Bolja povezanost i Krećimo se kvalitetnije, počela je danas na Sinđelićevom trgu i biće obeležena nizom aktivnosti.

Grad Niš i EU info kutak u Nišu i ove godine zajednički učestvuju u obeležavanju manifestacije, sa ciljem da se ukaže na značaj zdravih stilova života, izbor aktivnih načina kretanja ili kombinovanje hodanja i biciklizma s javnim prevozom.

Kako bi ove poruke na jednostavan i efikasan način preneli do svih učesnika u saobraćaju i obezbedili da one traju u javnom prostoru, u ovoj Evropskoj nedelji mobilnosti, organizatori su se odlučili za kreativan i umetnički pristup problemu saobraćaja.

U saradnji sa Gradom Nišom, Dečijim kulturnim centrom Niš i Udruženjem mladih umetnika „Artef“, ispred Dečije biblioteke na Sinđelićevom trgu organizivano je oslikavanje pešačkih prelaza.

“Suština Evropske nedelje mobilnosti, koja se od 2002. godine sporovodi na inicijativu evropske mobilnosti je da se promovišu održivi vidovi prevoza, da se favorizuju nemotorizovani vidovi prevoza, u smislu bicikala, trotineta, šetnja, kako bi što manje bili u automobilima, kako bi se gradska jezgra oslobađala za pešake i bicikliste”, kazala je Danijela Vučić, menadžerka EU info kutka.

Danas će u periodu od 10 do 13 sati u ulici Orlovića Pavla ulica biti zatvorena za automobile, 20. septembra je predviđeno crtanje po asfaltu u Prijezdinoj ulici kod Saborne crkve, gde će deo ulice takođe će biti zatvoren za saobraćaj i 22. kao centralni dan gde je predviđeno zatvaranje Voždove ulice od 16 do 20 sati.

Defile niških biciklista u okviru Evropske nedelje mobilnosti

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com