Društvo

Počela adaptacija hotela Park – BISERA MODERNE

U toku je adaptacija hotela “Park”, prvog modernog hotela koji je Niš dobio daleke 1937. godine. Ova građevina koja čuva istoriju i kulturno nasleđe Niša, pod zaštitu države stavljena je 1983. godine. Hotel je pre tri godine kupila “Ravex group”.

Istorijat hotela “Park”

Hotel “Park” se nalazi u centru grada Niša, u ulici 7. jula, pored gradskog parka, po kome je i dobio ime. Ovo je prvi javni objekat u gradu sa svim karakterisitkama moderne arhitekture i prestavnik je arhitekture Niša iz perioda moderne.hotel park 2

Hotel je građen od 2. juna 1936. do 31. oktobra 1937. godine, po projektu beogradskog arhitekte Aleksandra Sekulića i inženjera Dragog Vladimirovića, koji je radio statiku objekta, a vlasnik je bio poznati niški gvožđarski trgovac Živko Stojiljković. Vrednost radova izgradnje ovog objekta, u to vreme, iznosila je tri miliona dinara.

”Park” je bio jedini moderan hotel u Nišu pre, pa i posle Drugog svetskog rata. Imao je stotinu kreveta, centralno grejanje, vodu, telefone po sobama, garaže, bioskop i bogatu, modernu kuhinju.

Čuvar istorije Niša

U hotelu su fašisti tokom Drugog svetskog rata, smestili oficirski klub, a u prostorijama restorana organizovali su zabave. Član tadašnje Komunističke partije, Aleksandar Vojinović, inače učenik Poljoprivredne škole u Prokuplju, 3. avgusta 1941. godine, u akciji koju je organizovala Komunistička partija Niša, bacio je bombu u salu hotela i ubio i ranio više oficira. Vojinović je uspeo da pobegne, priključio se partizanima, a proglašen je narodnim herojom 1953. godine.

Spomenik kulture

park za levoPrva spomen ploča postavljena je na fasadu zgrade, neposredno posle rata,1948. godine, kao jedno od prvih obeležja Narodno oslobodilačkih ratova u Nišu.

U jesen 1982. godine raspisan je konkurs za novo rešenje obeležja. Od deset prispelih radova prvonagrađeni je rad je bio vajara Vojina Stojića iz Beograda. On je osim spomen ploče sa tekstom, događaj obeležio i likovno. Na zidu objekta, u produžetku spomen ploče, predstavio je reljefno eksploziju bombe.

Istovremeno je u susednom parku, izvajao skulpturu “Iskra revolucije”. To je likovno vredan spomenik od nerđajućeg čelika, koji simbolizuje trenutak eksplozije bombe bačene na “Park”.

Obeležje na hotelu i spomenik u parku svečano su otkriveni 14. oktobra 1986. godine, a zbog svojih istorijskih i arhitektonskih vrednosti, hotel je stavljen pod zaštitu države tri godine ranije (1983).

Planovi novog vlasnika

Andrija Radojčić, vlasnik “Ravex group”, koja je decembra 2014. godine kupila hotel “Park”, kazao je ranije Niškim Vestima da je objekat u katastrofalnom stanju, “neupotrebljiv i polusrušen” i da mora da se uradi kompletna adaptacija zgrade, eksterijera i enterijera.

“U hotelu su između 1994. i 2011. godine bile smeštene izbeglice, jer je u tom trenutku, to bilo prihvatljivo rešenje. Nadam se da ćemo uspeti u toku sledeće godine da renoviramo fasadu hotela, a radove u enterijeru u toku sledeće tri godine. Potreban je zaista ogroman novac da bi se ostvarili naši planovi, a to su, da hotel “Park” bude hotel visoke kategorije.” rekao je Radojčić.

Inače, planovi “Ravex group” su da hotel, osim smeštajnog prostora visoke kategorije, ima i kongresni centar, sale sa galerijama, spa i wellness centar i salu za balove.

“Želimo da “Park”, pored najsavremenijih prostora, ima i svoj etno kutak, a da na terasi koja je okrenuta gradskom parku, oživimo matinee iz onih lepših vremena kojih se sećamo”, kazao je Radojčić neposredno nakon što je postao vlasnik ove reprezentativne građevine.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com