Društvo

Počasna artiljerijska paljba povodom Dana državnosti održana u Beogradu, Novom Sadu i Nišu

Počasna artiljerijska paljba Garde Vojske Srbije povodom obeležavanja Dana državnosi izvršena je danas u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

Sa Kalemegdanske, Petrovaradinske i Niške tvrđave u isto vreme počela je paljba kojoj je prethodilo podizanje zastave i intoniranje himne, prenela je Radio televizija Srbije (RTS).

Počasnoj artiljerijskoj paljbi izvedenoj sa Niške tvrđave prisustvovao je potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević i ministarka zdravlja dr Danica Grujičić, a u Novom Sadu je bio Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić.

Uporedo sa počasnom paljbom, upriličen je i defile plovila Rečne flotile u Beogradu od Savskog jezera do Pančevačkog mosta, a u Novom Sadu od Žeželjevog mosta do mosta Slobode.

Ministarstvo odbrane saopštilo je da je iznad više gradova izveden i letački program aviona i helikoptera Ratnog vazduhoplovstva Srbije.

“Prelet nad Beogradom, Mladenovcem, Kragujevcem, Kruševcem, Nišom, Jagodinom, Požarevcem, Smederevom, Pančevom i Novim Sadom izvršili su avioni MiG 29 i CASA C-295, a helikoptere H-145 i Mi-35 su na nebu iznad svojih gradova mogli da vide stanovnici Kraljeva, Čačka, Valjeva, Gornjeg Milanovca, Kruševca i Niša”, stoji u saopšteju.

U Srbiji se 15. februar obeležava kao Dan državnosti u znak sećanja na 1804. godinu kada je u Orašcu počeo Prvi srpski ustanak za oslobođenje od Turaka, a istog dana 1835. godine je proglašen prvi Ustav koji je označio početak savremene državnosti.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com