Virus KoronaZdravlje

Poboljšanje epidemiološke situacije u Nišu evidentno, ali ima razloga za brigu i pridržavanje mera

Situacija sa infekcijom Covid 19 u Nišu, ali se i dalje mora smatrati nesigurnom, stav je Štaba za vanredne situacije grada Niša. Poboljšanje epidemiološke situacije je evidentno, ali razloga za brigu, i pre svega za pridržavanje svih propisanih mera, ima.

 

“Ukoliko se ne budemo ponašali odgovorno i nosili zaštitne make i rukavice u zatvorenim prostorima i gde ima više ljudi, sigurno je da može doći do pogoršanja epidemiološke situacije”, rekao je član Štaba za vanredene situacije dr Žarko Ranković.

 

 

Komentarišući veliki broj ljudi na javnim mestima, u parkovima, na keju, na ulicama bez maski i rukavica Ranković kaže da to nije dobra slika. On je precizirao da se maske obavezno nose u zatvorenom prostoru, dok bi na otvorenom trebalo da ih nosimo ukoliko dolazimo u kontakt sa velikim brojem ljudi. Što se rukavica tiče on je preporučio da bi one trebalo da se nose kada se ide u kupovinu.

dr Žarko Ranković, Štab za vanredne situacije Grada Niša

“Sigurno da takvo ponašanje može da dovede do povećanog broja inficiranih, samim tim i obolelih, a sa povećanjem broja obolelih možemo očekivati i pacijente sa težom kliničkom slikom, a kada imamo tešku kliničku sliku ona se može završiti i smrtnim ishodom”, istakao je.

 

Gradski štab za vanredne situacije je zato uputio apel građanima, ali i poslodavcima, najpre onim u uslužnim delatnostima, da se strogo pridržavaju svih preporučenih mera. Tek kada 28 dana nemamo ni jednog obolelog, možemo da kažemo da je kraj epidemije.

“Nadzor nad poštovanjem propisa sprovodiće republičke inspekcijske službe koje će kontrolisati ugostiteljske, trgovinske i uslužne objekte, dok su za kontrolu zabrane masovnijih okupljanja u parkovima, keju i drugim javnim površinama u Nišu, zadužena gradska komunalna policija i komunalni inspektori Gradskih opština”.

Gradski štab je tražio od Zavoda za transfuziju krvi da napravi elaborat da li bi i on mogao da se uključi u uzimanju uzoraka plazme od naših sugrađana koji su preboleli COVID 19 infekciju i imaju stvorena antitela i mogu biti donori.

Do sada su dva sugrađana donirala plazmu za lečenje obolelih. Sutra za Beograd tom namenom ide još šestoro Nišlija. Oni su na taj način pokazali društvenu odgovornost, kazao je Ranković.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com