Društvo

Pobeda na kvadrat

Anđela Stanković, učenica četvrtog razreda Pravno-poslovne škole u Nišu i Marija Ignjatović, učenica drugog razreda iste škole, osvojile su prvo i drugo mesto u kategorijama svojih razreda na državnom takmičenju iz matematike koje je održano u Zrenjaninu.

I Anđeli i Mariji matematiku predaje  profesor Saša Manić koji ne krije da je prezadovoljan rezultatima koje su postigle njegove učenice i koje su školi na taj način donele treće mesto u ekipnom plasmanu. Na istom takmičenju učestvovale su i Anica Savić, učenica prvog razreda kao i Martina Kocić, učenica trećeg razreda Pravno-poslovne škole.

„Prezadovoljan sam rezultatima  naših učenika, a posebno rezultatom koji je postigla Anđela i koji smo nazvali  „Sto na kvadrat“ i to sa razlogom jer je Anđela ove godine osvojila maksimalnih sto poena, a to je ponovljen rezultat sa prošlogodišnjeg takmičenja. Ona je na taj način samo potvrdila da se ovde ne radi ni o sreći ni o slučajnosti već o čistom znanju“, kaže profesor Saša Manić.

Kada Anđela Stanković radi zadatke tu nema mesta slučajnosti, pa ni maksimalnih sto poena koje je osvojila ne mogu da se stave u tu kategoriju. Sigurna u sebe i svoje znanje, ona iz godine u godinu, a takmiči se od prvog razreda, postiže sve bolje rezultate. Nagrada iz matematike je utoliko značajnija jer se Anđela samo pre nedelju dana vratila sa još jednog državnog takmičanja iz poslovne ekonomije sa osvojenom drugom nagradom.

„Gotovo da sam bila sigurna da ću osvojiti neku nagradu, ali se nisam nadala da to bude prva i da imam maksimalnih sto poena“, kaže Anđela. „Na takmičenju je bolo osam zadataka koje smo morali da rešimo za određeno vreme i odlično sam se snašla, ali je veliku ulogu u svemu odigralo i iskustvo koje imam, posebno kada se radi o tremi jer je važno da na ovakvim takmičenjima treme ne bude kako bi smo se lakše koncentrisali na zadatke i rad“.

Slično razmišlja i Marija koju često predstavljaju i kao Anđelinu naslednicu na takmičenjima iz matematike. Ona je ove godine bila druga, ali ne krije da joj je i drugo mesto „veliko“ kao prvo.

„Bila sam presrećna kada sam videla da sam drugoplasirana. To je velika stvar jer si drugi u Srbiji. Gotovo da još ne mogu da shvatim šta sam uradila“, kaže Marija pred kojom je još novih takmičenja.

I ona se, kao i Anđela, takmiči iz nekoliko predmeta, ali se obe slažu da nije teško da se sve postigne. Najvažnija je dobra organizacija, kažu Anđela i Marija.

 „I u školi imaju dosta razumevanja za nas koji se takmičimo. Puste nas da se pripremimo na miru, ali zato odgovaramo kada se vratimo sa takmičenja“, kažu Anđela i Marija.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com