DruštvoVideo

Po prvi put u Nišu obeležena kineska Nova godina (VIDEO)

Obeležavanje kineske Nove godine prvi put u Nišu počelo je „Igrom lavova“ u Obrenovićevoj ulici i nastavljeno programom i vatrometom na platou ispred Oficirskog doma čime je još jednom izraženo čelično i neraskidivo prijateljstvo Srbije i Кine.

Prikazom tradicionalnog kineskog folklora, hranom zemalja globalne inicijative Pojas i put među kojima je i Srbija, promovisana je različitost koja spaja i povezuje zemlje i narode doprinoseći njihovom boljem razumevanju i saradnji.

Čestitajući Novu godinu svim građanima Кine ma gde oni bili, zamenica gradonačelnice Niša Dušica Davidović je istakla da prijateljstva nisu slučajna niti usputna.

Dušica Davidović, zamenica gradonačelnice Niša

„Trajna prijateljstva, kakva su između Srbije i Кine, temelje se na međusobnom poštovanju i uvažavanju. Prijatelj može da saoseća sa problemima prijatelja, ali ono što posebno krasi naše odnose kao prijatelja jeste da se iskreno, obostrano i pojednako radujemo prijateljevom uspehu. U Nišu nikada ne zaboravljamo pomoć koju ste nam pružili u vreme korone vakcinom i izgradnjom laboratorije „Vatreno oko“. Podršku koju nam pružate u smanjenju broja nezaposlenih investiranjem i otvaranjem vaših kompanije koje doprinose sve većoj zaposlenosti ljudi u našem gradu. Vrata Niša širom su otvorena i prijateljima iz Kine koji žive u našem gradu, i želim da poručim da je ovo i vaš grad i ovo je vaš dom „, rekla je ona.

Foto: Mladen Đurović

Ministar savetnik u ambasadi Narodne Republike Кine Tien Jišu kazao je da ovakve manifestacije odražavaju čelično prijateljstvo dve zemlje.

Кine Tien Jišu, ministar savetnik u ambasadi Narodne Republike

„Niš, kao važan regionalni centar i velika raskrsnica puteva, ima veoma važnu ulogu u unapređivanju i razvoju prijateljskih odnosa i saradnje Кine i Srbije. Niš je izuzetno značajan privredni, kulturni i obrazovni centar Srbije i predstavlja raskrsnicu puteva kako na jugu Srbije, tako na čitavom Balkanu. Mnoge kineske kompanije su investirale i otvorile fabrike u Srbiji i time pružile značajan doprinos privrednom razvoju, uključujući i grad Niš. Kada je reč o ubrzanom razvoju kinesko-srpskih odnosa verujem da će Niš imati značajnu ulogu u kinesko-srpskoj saradnji“, istakao je Jišu.

Ovo je godina zeca koji je simbol snalažljivosti, druženjubivosti, spokojstva i mira, podsetio je on.

Foto: Mladen Đurović

Pomoćnik generalnog sekretara Vlade i predsednik Skupštine Institituta za pojas i put Beograd Danijel Nikolić je rekao da na ovakvim manifestacijama, kao što je obeležavanje kineske Nove godine i promociju globalne inicjative Pojas i put, upoznajemo različitosti koje nas uče da budemo bolji ljudi.

„Sa kineskim investicijama u Srbiji naša zemlja je počela da raste“, ukazao je.

Danijel Nikolić, pomoćnik generalnog sekretara Vlade i predsednik Skupštine i Instituta za pojas i put podseća da su kineske investicije počele ulaganjem u smederevsku Železaru. Dodao je da je u Nišu bilo nekoliko značajnih investicija koje su pomogle ekonomski razvoj i rast.

Foto: Mladen Đurović

Manifestacija, koja je održana još u Beogradu, Novom Sadu, Boru i Smederevu, imala je je i humanitarni karakter. Organizatori Кaravana prijateljstva na putu svile su Vlada Republike Srbije, Ambasada NR Кine u Beogradu i Institut za pojas i put.

Sredstva prikupljena u Nišu namenjena su Centru za pružanje usluga socijalne zaštite „Mara“.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com