Virus Korona

PO PRVI PUT, svi uzorci iz grada Niša negativni

Epidemiološka situacija je značajno poboljšana. Od oko 120 uzoraka koji su uzeti na teritoriji grada Niša, svi su negativni, rekao je Niškim Vestima član Kriznog štaba grada Niša dr Žarko Ranković.  I direktor Instituta za javno zdravlje dr Miodrag Stojanović je rekao da je jučerašnji dan bio prvi od početka epidemije da su svi uzroci iz grada Niša bili negativni.

 

“Sa velikom radošću mogu da vam kažem da nije bilo ni novo otkrivenih ni retestiranih pozitivnih uzoraka. Ukupno smo na Institutu imali 10 pozitivnih testova, od kojih je devet iz Vranja, a jedan iz Merošine, od 300 testiranih”, istakao je dr Stojanović.

 

Dobre vesti stižu i iz Instituta Niška Banja. U toku jučerašnjeg dana iz stacionara “Radon” otišao je poslednji pacijent, tako da ova privremena kovid bolnica nema više pacijenata zaraženih koronavirusom. Sada se dezinfikuje i polako priprema da se vrati normalnom radu. Vraćanje na normalan režim rada zavisiće od odluke Republičkog kriznog štaba. Nakon zatvaranja “Radona” u Nišu više nema ni jedne privremene kovid bolnice za smeštaj lica koja su pozitivna na korona virus, ali imaju blagu kliničku sliku ili su bez ikakvih simptoma.

“Uprkos dobrim rezultatima i dalje apelujemo da se u zatvorenim prostorima nose zaštitne maske, da se drži fizička distanca. To će biti potrebno još veoma kratko vreme, a onda ćemo se polako vraćati u normalan život pre korone”, istakao je Ranković.

On je rekao da se virus neće vratiti u velikom obimu. Dr Ranković ne očekuje drugi talas.

“Topli dani su pred nama, biće povećana i vlažnost vazduha, a to su vremenski uslovi koji ne pogoduju virusu, on tada pada. Uveren sam da u toku leta neće biti drugog talasa. Ako ga i bude, onda će biti u običajeno vreme za respiratorne virusne infekcije na našem podneblju, to je na kraju godine, ili početkom naredne, ali u svakom slučaju neće biti toliki broj inficiranih niti obolelih”, kazao je Ranković.

 

Kada su mere u pitanju, još duže vreme će morati da ih poštuju ugostitelji i zaposleni u trgovini. Oni će morati da nose zaštitnu opremu. Kada su kupci u pitanju, ili gosti lokala, potrebno je da poštuju preporuke tog objekta u koji odlaze.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Lazete, iz poverljivih izvora, mrtve ljude redjate svuda po bolnicama i hodnicima. Tako da narode zabluda, pazite se, umiru mnogo vise, zbog izbora nas pustaju uu vatru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com