Društvo

Po badnjak na pijacu ali i u šumu

Stanovnici niških naselja Brzi Brod, Nikola Tesla i Trošarina tradicionalno su i danas po badnjak odlazili na brdo iznad nekadašnjeg sedišta Šumskog gazdinstva Niš.

Tokom minulog jutra i prepodneva bilo ih je više stotina, ali mnogi kažu da je prethodnih godina čak bilo i više ljudi.

Neki od njih primenili su u potpunosti stare običaje pre seče badnjaka, poput polivanja stabla vinom i posipanja pšenicom i orasima.

Miodrag Đokić iz naselja Brzi Brod rekao je da svake godine odlazi po badnjak, s tim što nekad sa njim podje unuk, a nekada unuka.

Foto: B. Lj.

“To je tradicija u našoj porodici. Ne kupujemo badnjak već dodjemo u šumu, prekrstimo se i isečemo granu. Pridržavamo se i starog običaja da na Badnji dan postimo”, rekao je Đokić.

Filip Jovanović kazao je da sa drugovima tradicionalno odlazi po badnjak.

“Trudimo se da sačuvamo našu tradiciju koliko je to moguće. Možemo da kupimo badnjak na ulici, ali nam to ne predstavlja zadovoljstvo, kao kada na ovaj način, odlaskom u šumu po badnjak, obeležimo praznik”, rekao je Jovanović.

Foto: B. Lj.

Najveći broj gradjana Niša i ove godine će uneti u svoj dom hrastove grančice, ali na žalost, ima i puno onih koji će zbog toga seku čitava hrastova stabla.

Zbog seče badnjaka bilo je ovog jutra puno ljudi i na okolnim brdima u okolini Niša, na Kameničkom visu, Dabilu, Bojaninim vodama, obroncima Svrljiških planina. Na pijacama u Nišu ponuda badnjaka je i ove godine je velika, a u zavisnosti od toga da li su ukrašeni ili ne prodaju se po ceni od 50 do 200 dinara.

U hramovima u Nišu u toku popodneva biće organizovano osvećenje i paljenje badnjaka, ali će zbog aktuelne epidemiolške situacije izostati tradicionalno lomnjenje česnice.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Treba sačuvati naše običaje ali treba sačuvati i naše šume . Ako sečemo badnjak neka to bude manja grana ,a ne celo stablo ! Sada poštujemo običaje ,a na proleće ašove u ruke da za svako posečeno drvo zasadimo tri .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com