Društvo

Pletenje, zlatovez, pustovanje… Akademija “Imam petlju” organizuje radionice u cilju očuvanja tradicinalnih manuelnih veština

Pletenje, pustovanje, zlatovez deo su naše tradicije i veštine su koje su se prenosile generacijama s kolena na koleno. Nažalost, danas je sve manje interesovanja za takve veštine i umetnosti manuelnih radova. Kako bi sačuvale tradiciju od zaborava i pružile sugrađanima priliku da nauče nešto novo Sunčica, Irena i Ljiljana, članice Udruženja starih zanata, sekcije Teodora, osnovale su Akademiju “Imam petlju”.

U okviru kreativne Akademije “Imam petlju” one su došle na ideju da pokrenu radionice pletenja, šivenja, zlatoveza, tuniskog heklanja, pustovanja, krojenja za odrasle i decu, a dobrodošli su, kažu svi – i žene, ali i muškarci kod kojih takođe postoji interesovanje za ovakve stvari.

“Bile smo vođene time da ne želimo da zamre taj tradicionalni momenat. Iz velike ljubavi prema tim stvarima, a i dobro je za živce i smirenje, došle smo na ideju da organizujemo radionice.. Bolje da se bavimo nekim manuelnim, produktivnim stvarima, nego da gubimo vreme”, kaže Irena.

Veštine manuelnih radova prenosile su se s generacije na generaciju. Dodaju da žele takvu tradiciju da nastave.

“Milsim da je jako bitno da se očuvaju te stvari i da je jako korisno u svakom slučaju. Drugo, žene su zainteresovane, žele da se bave time, žele da imaju nešto u svom garderoberu što su same uradile, žele da prenesu to na svoju decu. To su nekada naše bake radile, a evo mi smo se okupile i želimo da radimo i mi danas”, kaže Sunčica.

U gradu dugo nema škole ovakvog tipa, a kako navode, mnogi narodi čuvaju svoju tradiciju, pa je bitno da se setimo da i mi sačuvamo našu.

Foto: Imam petlju; fejsbuk stranica

Kreativne radionice počinju 21. septembra, kada će biti otvaranje i okupljanje, a oni koji su zainteresovani mogu se prijaviti i nakon tog datuma.

“Biće u principu dva puta nedeljno po sat i po, u dogovoru sa polaznicima. Jedan kurs pletenja traje od tri do četiri meseca. Kada se obuče mogu da se i samoorganizuju ili da se svi oragnizujemo da posle pravimo i plasiramo ono što smo stvorili. Da to ne bude samo za svoju porodicu nego i za zaradu”, poručuje Sunčica.

Nakon završenog kursa, svi učesnici imaju mogućnost da dobiju i sertifikat Udruženja starih zanata. Uz veštine manuelnih radova, biće i saveta na koji način se mogu plasirati proizvodi.

Pored radionica za odrasle, organizovane su i radionice za mališane, ali i radionice za decu sa posebnim potrebama i one će biti volonterskog tipa.

Svi zainteresovani mogu da se prijave telefonom na 063/7728808, ili da zaprate fejsbuk stranicu Akademije “Imam petlju” OVDE.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com