Društvo

Plesna grupa iz Niša jedini predstavnik Srbije na Svetskom prvenstvu u Švedskoj

Plesni klub “Illusion” nastupiće predstojećeg vikenda na Svetskom prvenstvu u Švedskoj, a njihova mala grupa biće jedini predstavnik iz Srbije na ovom velikom takmičenju.

Srbiju će predstaviti šest plesača, a njihov nastup zakazan je za 17. septembar. Lora Kostić, trener i vlasnik u Plesnom klubu “Ilusion” koja će i sama nastupiti, kaže da će se takmičiti u disco densu.

“Naš nastup traje dva minuta uz muziku koju oni puste. To je jedna od najtežih disciplina zato što su koreografije veoma zahtevne, sa dosta akrobatskih i poluakrobatskih elemenata, za koje je potrebno dosta odricanja i velika kondicija.”, istakla je Lora.

Foto: Stefan Krstić

Ističe da se plesači za ovakva tačkmičenja spremaju čitav život, ali aktivno, sa gotovo svakodnevnim treninzima poslednja tri meseca. Muzika kaže, ne može da ih iznenadi, jer na treningu uvek puštaju različitu muziku i tako vežbaju.

“Moramo da budemo usaglašene, da u isto vreme krenemo koreografiju, da ne ispadnemo iz ritma, jer mi na sceni ne pokazujemo samo koreografiju, već kako funkcionišemo kao tim.”, rekla je ona.

Foto: Stefan Krstić

Kaže da je konkurencija jaka. Pojedine plesne grupe se pojavljuju godinama u istom sastavu, što znači da su uvežbane. Ni naše Nišlijke ne zaostaju, uprkos tome što se radi o mladom klubu, jer deo njih već godinama vežba zajedno. Za neke devojke iz grupe ovo je prvo veliko takmičenje.

“Konkurencija je velika, u svakoj kategoriji se takmiči preko 100 plesača. Ovde u Srbiji i najveća takmičenja nemaju toliku konkurenciju, pa je samim tim izlazak na Svetsko prvenstvo veliki izazov. Klubovi ne idu često, jer je potrebna velika priprema, sve to puno košta, veliki je ulog, ali je ipak jedno ogromno iskustvo koje svako treba da doživi”, iskrena je Lora Kostić.

Foto: Stefan Krstić

Ova godina je veoma uspešna za plesni klub Illusion. U martu plesna grupa Illy Crew zauzela je 2. mesto u kategoriji hip-hop na najvećem plesnom festivalu u Novom Sadu koji broji preko 3000 takmičara. Takođe, ove godine organizovali su prvi Plesni kamp na Kopaoniku sa preko 100 plesača i imali tu čast da ugoste najbolje trenere iz Srbije.

Foto: Stefan Krstić

Na nedavno održanom takmicenju u Nišu, učestvovali su sa 170 takmičara iz Niša, Prokuplja i Vranja. Nekima je ovo bilo i prvo takmičenje, na šta su jako ponosni, jer su sva deca ostavila veliki utisak i postigla neverovatne rezultate sa čak 9 prvih mesta, tri druga mesta, jedno treće i dva četvrta mesta.

Foto: Stefan Krstić

Na poslednjem međunarodnom takmičenju u Jagodini njihova koreografija osvojila je prvo mesto u Gala Show-u kao najbolja formacija na takmičenju.

Foto: Stefan Krstić

“Veliki uspeh za naš klub je što na dnevnom nivou uključujemo decu u sport, učimo ih da od malena budu aktivni, zdravi i koliko je važno baviti se fizičkom aktivnošću.”, kazala je Niškim Vestima.

Foto: Stefan Krstić

Plesni klub “Illusion jedan je od mlađih klubova u Nišu, ali od samog početka gaji ljubav prema modernim  disciplinama disco dance i hip hop. Kao novinu uveli su orijentalni ples za dame, a u planu je da se otvori i grupa za decu.

“Za one koji žele da čuju i vide nešto više o plesnom klubu Illusion mogu da posete našu Facebook i Instagram stranicu i zavire u naš svet.”

A njihov svet i ono što ih čini posebnim, osim Lore Kostić, koja je student doktorskih studija na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja i saradnik na predmetima ples i društveni ples sa profesorom Slavoljubom Uzunovićem, jesu stručni i školovani treneri. Svi treneri su master profesori i aktuelni studenti Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Jedan komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com