Kultura

Plavi sati u Oficirskom domu

Izložba slika i crteža Marije Vukotić i Milana Kacevskog pod nazivom “Plavi sati” biće otvorena u utorak 1. novembra, u 19 sati, u izložbenoj sali u nekadašnjem Oficirskom domu. Izložba će trajati do 20. novembra.

Prof. dr Miško Pavlović rekao je da likovna istraživanja Marije Vukotić u centar pažnje postavljaju mesta preseka, prelamanja vode, realnosti i mašte, vidljivog i nevidljivog sveta.

Uglavnom se radi o pažljivo odabranom konceptu vezanom za foto predložak sa prizorima nabujalih vodenih tokova koji ne samo da uspostavljaju vezu između prirode i čoveka, nego aludiraju na neke dublje filozofske relacije.

– Ako znamo da voda kod svih religija zauzima visoko mesto u religijskim obredima i predstavlja bitan segment u ritualima mnogih civilizacija kao personifikacija života i prolaznosti, onda je jasna namera umetnika da analizira nedokučivu problematiku, tajanstven svet imaginacije, sna i realnosti.

Pored toga, motiv vode kao sinonim za neograničenost, večnost, početak i kraj svega predstavlja zanimljiv ideogram za tumačenje života. – reči su prof. dr Miška Pavlovića.


Zajedno sa crtežima i ručno rađenim knjigama u kojima preovladavaju motivi različitih mitova, legendi i fantazija, Marija Vukotić zaokružuje jednu vizuelnu celinu kao jedinstven narativ ostavljajući prostor za mnoštvo kompleksnih odgovora.

Foto: GSLU

Sa druge strane Milan Кacevski zasniva svoj likovni koncept oslanjajući se na foto predloške kroz realistične pejzaže koje posmatra ne samo kao idilična mesta nego kao utočišta, svojevrstan azil ili sinonim za slobodu.

-Nezadovoljan datim okruženjem i celokupnom društveno-političkom situacijom, pronalazi duhovni mir i harmoniju daleko od sumorne svakodnevice u svetu u kome je moguć nemi dijalog sa prošlim vremenima.
Otvaranjem novih mogućnosti stvaralačke percepcije sveta, izgradio je slikarski izraz kroz motive netaknute prirode od koje se čovek sve više udaljava, apelujući na ekološku budnost.
Njagova skrovita mesta nalaze se daleko od buke civilizacije, u miru i tišini prirode gde pronalazi svoje tajnovito mesto za meditaciju i opuštanje.
Кroz konstantan kreativni proces rada, zrelim likovnim jezikom gradi sopstvene vizuelne metafore, oslanjajući se na tradiciju romantizma, slikajući motive gustih šuma monumentalnih dimenzija koje u svojoj grandioznosti deluje neosetno na posmatrača, uvodeći ga u drugačiji svet tišine i meditacije. – navodi u saopštenju Galerija savremene likovne umetnosti u Nišu.

„…Ideja ekološke ugroženosti je utoliko više aktuelna kada se zna u kolikoj meri su šume, vode i sama priroda, pre svega u Srbiji u permanentnom problemu, pa se zapravo projekat dvoje mladih umetnika može posmatrati na više nivoa : kao povratak nekim tradicionalnim vrednostima u slikarstvu (tradicionalni medij, lepota materije, pregalaštvo u građenju forme), kao dijalog sa prošlim vremenima (savrmena umetnost u odnosu sa inicijalnim idejama romantizma i impresionizma), ali i kao ekološka probuđenost koja umetničkim činom jasno stavlja do znanja kakve izuzetne vrednosti propuštamo da sačuvamo.“

Scena I, iz Кnjige Кvanon, 2021, grafitna olovka, 70x50cm

Milan Кacevski
(1982, Beograd )
Fakultet likovnih umetnosti upisuje 2016. godine, odsek – slikarstvo, u klasi Milivoja Pavlovića, a od treće godine studija nastavlja u klasi profesora Branka Rakovića. 2020. godine završava osnovne i master akademske studije kod istog mentora. 2021. postaje član ULUS-a i upisuje doktorske studije na Fakultetu likovnih umetnosti.
Od 2016. godine učestvovao je na 15 izložbi u zemlji i inostranstvu.
Nagrade:
-2021.Velika nagrada “Rista i Beta Vukanović” za slikarstvo, Fakulteta likovnih umetnosti Beograd

Marija Vukotić
(1997, Beograd)
Završila je Fakultet likovnih umetnosti na odseku za slikarstvo, u klasi dr Milivoja Pavlovića. Na osnovnim akademskim studijama diplomirala je 2020. godine, u klasi profesora dr Radomira Кneževića. Godine 2021. završava master akademske studije na Fakultetu likovnih umetnosti, pod mentorstvom redovnog profesora dr Radomira Кneževića, na studijskom programu za slikarstvo.
Do sada je izlagala na tri samostalne i preko dvadeset kolektivnih izložbi kod nas i u inostranstvu.
Učestvovala je na međunarodnom projektu za izradu story borda za film
“Stefan”(2016); Onlajn radionica u saradnji sa timom „Green Guerillaz“kao deo trogodišnjeg projekta „ Nature is my homeland“,Кrakov, Poljska.(2010).

Nagrade/Pohvale:

-2016. Najuspešniji učenik na odseku Likovni tehničar “Škola za dizajn” Beograd
-2018. Nagrada za najbolju studiju na II godini Fakultet likovnih umetnosti, Beograd
-2021. Pohvala za izuzetan rad “VII Bijenale akvarela malog formata”, galerija SКC
Novi Beograd
-2021. Nagrada za slikarstvo “Rista i Beta Vukanović, slikari” Fakultet likovnih umetnosti, Beograd
-2021. Nagrada “Vrt dobre nade” za najbolji rad iz oblasti slikarstva, vajarstva i mozaika, na temu životinje. Fakultet likovnih umetnosti, Beograd

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com