Ekonomija

Plate u Nišu za 3.000 manje od republičkog proseka, a za 24.000 manje od beogradskog proseka

Prema najnovijim podacima Republičkog zavoda za statistiku prosečna neto zarada zaposlenih u Nišu u februaru iznosila je 78.437 dinara što je za 2.922 dinara manje od republičkog proseka, ali uz to i za 19.074 manje od prosečne plate zaposlenih u Novom Sadu i za 24.270 dinara manje od prosečne plate u Beogradu.

Zvanična statistika takođe pokazuje da su stanovnici niške Gradske opštine Medijana najplaćeniji na jugu Srbije sa februarskom neto platom od 89.665 dinara.

Najniže zarade na jugu Srbije, ali i na području naše zemlje imaju stanovnici Bojnika, Preševa i Svrljiga.

Prosečna plata bez poreza i doprinosa stanovnika Bojnika bila je u februaru svega 54.729 dinara, zaposleni u Preševu u proseku su primili 55.414 dinara, a zaposleni u Svrljigu 56.504 dinara.

Na vrhu lestvice primanja su stanovnici beogradskih opština Stari Grad, Vračar i Novi Beograd.

Prosečna februarska neto plata u Starom Gradu bila je 141.082 dinara, na području opštine Vračar 137.524 dinara, a na području Novog Beograda 133.914. dinara.

Razlika između najveće i najmanje prosečne plate u Srbiji u februaru je iznosila čak 86.353 dinara.

Prosečne bruto i neto zarade za februar 2023. godine nominalno su veće za 15,2 odsto, a realno su manje za 0,8 odsto u odnosu na isti mesec 2022. godine.

Medijalna neto zarada u februaru iznosila je 62.239 dinara, što znači da je 50 odsto zaposlenih ostvarilo zaradu do tog iznosa.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. На следећим изборима Нишлије и цео Југ Србије треба да гласају за нове људе. Шта раде чланови Републичке скупштине са Југа? Да ли само прихватањем свега што Влада предложи чувају своја добро плаћена места?! Треба да дођу нови људи који имају идеје како да се економска ситуација на Југу поправи и који могу да се изборе са политичарима у Београду.
    Не би ни у Новом Саду ситуација била много боља да Војводина нема аутономију.

  2. Odlicno ! Jos veca podrska selcima koji predstavljaju Nis ! Mnogo je ovo, treba raditi na smanjenju proseka u Nisu !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com