Sport

Planinarsko-skijaška akcija na Kopaoniku

Planinarsko društvo “Preslap” izvešće planinarsku i skijašku akciju na Kopaoniku, u nedelju, 7.marta 2021.godine. Kopaonik je marta meseca, uglavnom obasjan suncem, i tada najčešće i opravadava epitet “sunčane planine” ili “srebrne planine”.

Foto: PD Preslap

U planinarskom delu predstojeće akcije, iz naselja Kopaonik, planinari će se kretati obodom skijaških staza i popeti se na 4 vrha u središnjem masivu Kopaonika. Najpre stazama Malo jezero i Sunčana dolina na vrh Suvo rudište (1976 m), zatim sledi silazak stazom Duboka do Pajinog presla, i uspon na Karaman greben, gde se nalaze dva vrha – Mali Karaman sa 1904 metra i Veliki Karaman sa 1936 metara nadmorske visine.

Foto: PD Preslap

“Sa Karaman grebena, silazi se na Jaram, a zatim će se obaviti uspon na vrh Velika Gobrlja (1932 m). Sa Velike Gobelje, učesnici akcije silaze prema naselju Kopaonik, do planinarskog doma Kopaonik, čime će preći 13 kilometara. Ova trasa spada u lakše, zato što su visinske razlike male, recimo da je centar naselja Kopaonik na 1750 metara nadmorske visine. Takođe, kretanje obodom skijaških staza podrazumeva ipak kretanja po utabanom snegu, te nekih prevelikih napora nema. Više sati, dakle, planinari će provesti na priličnoj nadmorskoj visini, za uslove Srbije, uživaće u laganom pešačenju i u pogledu koji seže sve do Prokletija i Komova u Crnoj Gori, i Šar planine u Severnoj Makedoniji”, kažu u PD “Preslap”.

U okviru ove akcije, svi učesnici koji budu zainterosvani za skijanje, čitav dan mogu provesti u skijanju uređenim stazama ski centra Kopaonik.

Foto: PD Preslap

Na akciju se polazi u nedelju, 7.marta 2021.godine u 5:30 sati izjutra, sa parkinga tržnog centra “Roda”. Troškovi prevoza su 1200 dinara, a zainteresovanih za ovu akciju mogu se prijaviti vođama akcije, a to su Vladimir Mitrović (telefon: 0642634692) i Dejan Radojlović (telefon: 063498018). Vođe akcije na raspolaganju su za sve savete i dodatne informacije. Za akciju je potrebna oprema za planinarenje u zimskim uslovima, kvalitetne cipele, slojevita odeća sa dobrom jaknom, kapa, rukavice, naočare za sunce, štapovi za hodanje. Treba poneti hranu za celodnevni boravak u prirodi i 2 litra vode.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Culi da tamo ima korona pa da donesu jos malo… Malo je imamo u gradu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com