Sport

Planinarsko – rekreativna akcija u Jelašničkoj klisuri

Planinarsko društvo “Preslap”, uz finansijsku podršku Grada Niša i logističku podršku Gradske opštine Niška Banja, organizuje u nedelju, 29. avgusta treću planinarsko-rekreativnu akciju u Jelašničkoj klisuri. Za učešće na ovoj akciji nisu potrebne prijave, obzirom da se za dolazak na akciju i povratak sa akcije koristi javni ili sopstveni prevoz.

Takođe, iz Planinarskog društva “Preslap”, pozivaju građanstvo i rekreativce da lep letnji dan u nedelju provedu u predivnom ambijentu Jelašničke klisure, koja se nalazi na samo 15 kilometara od Niša.

Trasa ove lagane akcije duga je 13 kilometara, i počinje kod izletišta “Potkapina”, između sela Jelašnica i Čukljenik, na desnoj obali Jelašničke reke, u Jelašničkoj klisuri. Sledi nešto strmiji deo, između stena Jelašničke klisure, do vidikovca i izvora. Onda će se grupa uputiti, dijagonalno, u pravcu severoistoka, do zanimljivih stenovitih formacija iznad Jelašničke klisure – šuplje stene zvane “Prozorac”, izvanrednog vidikovca, i udubljenja u steni nazvanog “carevo korito”. Potom se planinari penju na vrh Radov kamen (580 m), odakle se u pravcu jugoistoka spušttaju u selo Čukljenik.

U Čukljeniku, grupa će se, u skladu sa interesovanjem, podeliti u dva dela. Jedan deo grupe će, uz pratnju vodiča, asfaltnim putem krenuti ka Jelašnici, i otići do Osnovne škole “Đura Jakšić”, gde će biti poslužen besplatan ručak i priređen prigodan kulturni program.

Druga grupa učesnika, sa vodičkim timom, u selu Čukljenik, preko mosta prelazi na levu obalu Jelašničke reke i lagano se penje na greben iznad klisure u pravcu uzvišenja Inatovac (447 metara). Staza je potpuno prohodna, široka, a na par mesta ima ostataka nekadašnjeg rimskog puta i rimskih stepenica. Pre silaska u centar Jelašnice, izvršiće se i uspon na uzvišenje Kobilica (336 m), iznad Jelašnice, odakle će učesnici otići u Osnovnu školu “Đura Jakšić” na besplatan ručak i prigodan program.

Na akciju je najbolje doći prigradskim javnim prevozom, autobusom koji sa pomoćne autobuske stanice u Nišu polazi u 07:00  sati, a usput staje u preko puta suda, zatim kod Gradske bolnice, na Trošarini, kod Brzog Broda…karta se kupuje u autobusu, a karta do stanice u izletištu “Potkapina” staje 90 dinara.

Na akciju se može otići i sopstvenim prevozom, i parkirati se kod izletišta “Potkapina”. U drugom delu akcije, učesnici koji bi došli sopstvenim prevozom, ne bi mogli da idu na suprotnu stranu Jelašničke klisure, na Inatovac, već bi se od Čukljenika uputili ka Potkapini do svojih vozila.

Uspon kreće u 8 sati. U Čukljenik se planinari spuštaju oko 12. Grupa koja ne ide na Inatovac i Kobilicu, u Jelašnici će biti oko 14 sati, i posle ručka se u Niš može vratiti autobusom koji iz Gornje Studene polazi u 16:10 sati, a u Jelašnici je u 16:20 sati. Karta od Jelašnice do Niša staje 90 dinara.

Grupa koja iz Čukljenika produžava dalje prema Inatovcu i Kobilici, u školu u Jelašnici spušta se nešto posle 15 časova, a posle ručka i druženja, za Niš se vraća autobusom koji iz Gornje Studene polazi u 18 sati, a u Jelašnici je u 18:10 sati.

Za prvi deo akcije, hrana je iz ranca, a po završetku akcije, biće poslužen besplatan ručak, za koji je potrebno poneti pribor za jelo i posudu za jelo. Potrebna količina vode je oko 2 litra, poneti je od kuće, a kasnije se može zahvatiti u Čukljeniku.

Obuća je planinarska, odeća slojevita, nositi rezervnu majicu, gornji deo trenerke, kačket ili šešir, tamne naočare.

Ispred Planinarskog društva “Preslap”, vođa akcije je Petar Ratković, kontakt telefon: 0695797585, koji može pružiti i sve dodatne informacije i savete oko staze. Petar Ratković, do nedavno je živeo u Jelašnici, a sada živi u Beogradu, a stekao je i zvanje sportskog stručnjaka Planinarskog saveza Srbije – planinski vodič III kategorije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com