Sport

Planinarsko društvo “Preslap” organizuje uspon na Seličevicu u čast oslobodilaca Niša

Planinarsko društvo “Preslap” organizuje u nedelju, 31.oktobra 2021.godine, treći uspon na planinu Seličevicu, u čast oslobodilaca Niša. Akciju su podržali Gradska opština Palilula, Osnovna škola “Branko Radičević” Gabrovac, i Udruženje ugostiteljskih i turističkih poslenika Niš.

Ova manifestacija već je održana i 2018 i 2019.godine.

Istorijski, uvek je jedan od pravaca kojim su oslobodioci ulazili u okupirani grada NIš, 1878.godine, 1918. godine i 1944. godine, bio i preko plainine Seličevice, južno od Niša. Razvojem grada Niša, sada se već i pojedina naselja nalaze na obroncima Seličevice. Ono što će svakako obeležiti ovaj uspon, jeste i organizacija svojevrsnih časova istorije u prirodi. Tokom uspona, održaće se prigodne besede i kraća predavanja o oslobađanju Niša 1878.godine, 1918. godine i 1944.godine.

Akcija je zamišljena tako da se do najvišeg dela Seličevice, planine južno od Niša, dođe preko uzvišenja Delijski vis, koji se smatra obronkom Seličevice, navode organizatori.

Trasa akcije počinje kod stadiona Ženskog fudbalskog kluba „Mašinac“ u naselju Delijski vis. Zatim se trasa penje ka uzvišenju Kamara (422 m) najvišoj tački Delijskog visa. Sa Delijskog visa se izvanredno vidi grad Niš i zaista se može uživati u tom pogledu.

Od Delijskog visa, širokom i uglavnom ravnom stazom trasa vodi ka selu Vukmanovu. Uspon na Ibrovicu (903 m), najviši vrh Seličevice, od sela Vukmanova vodi po obeleženoj stazi, koja je široka i u serpentinama se postepeno penje. Na vrhu Ibrovica postavljena je velika antena koja se lako uočava iz svih delova grada Niša. Sa Ibrovice se osim Niša, lepo vidi i masiv Suve planine, potom Jastrebac, Pasjača, Vidojevica, Radan, čak i Kopaonik. Sa Ibrovice ćemo se spustiti u selo Berbatovo, gde se akcija završava.

U dvorištu Osnovne škole “Branko Radičević” – izdvojeno odeljenje u Berbatovu, biće poslužen besplatan ručak svim učesnicima akcije, te je potrebno da učesnici ponesu pribor za jelo i posude za jelo.

Ukupno na pešačenju prelazi se 16 km, sa visinskom razlikom od nešto preko 650 m u usponu i oko 450 m pri silasku. Od stadiona „Mašinca“ do Vukmanova treba preći 6 km, zatim još 6 km do vrha Ibrovica, i na kraju od Ibrovice do Berbatova zadnja 4 km.

Polazak na akciju je u nedelju, 31.oktobra u 8 sati kod stadiona “Mašinca” na Delijskom visu. Prijavljivanje učesnika nije potrebno, dovoljno je doći do 8 sati kod stadiona.

Za povratak sa akcije pogodan je prigradski autobus, koji na kružnoj liniji Niš – Vukmanovo – Berbatovo, iz sela Berbatovo polazi u 16 sati, a na ulazu u Niš staje blizu stadiona na Delijskom visu. Cena karte je 80 dinara.

Organizatori napominju da je za akciju na Seličevici, potrebna duboka obuća, ali i da je poželjno koristiti i štapove za hodanje, nositi par slojeva garderobe, imati spremnu i jaknu, kapu i rukavice. Za prvi deo akcije, poneti nešto hrane od kuće.

Po povratku u Berbatovo, svim učesnicima biće poslužen i besplatan ručak, te je potrebno poneti i pribor za jelo i posude za jelo. Voda se na trasi može zahvatiti u selu Vukmanovo.

Za dodatne informacije i savete, na raspolaganju je jedan od vodiča uspona, Miroslav Dokman, telefon: 062205977.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com