Društvo

Planinarski marš u čast Dimitrija Begovića, junaka Topličkog ustanka

Društvo za negovanje istorije i tradicije srpskog naroda “Stazama slavnih predaka” u nedelju 14. marta organizuje planinarski marš u čast zaboravljenog junaka Topličkog ustanka Dimitrija Begovića.

Marš će krenuti iz rodnog sela Begovića, Dobri Do u opštini Кuršumlija, nadomak Đavolje Varoši, zatim Ivan Кula-Đake-Begovića grob-Prolom Banja.

Učestvovaće četrdesetak planinara i poštovalaca slavne srpske istorije iz Niša, Prokuplja, Кuršumlije i Bojnika.

Ovo je naš način da odamo počast i dužnu pažnju heroju i velikom borcu za slobodu. Proći ćemo stazu dužine 28 kilometara kojom su se kretali toplički junaci i time podsetiti na herojstvo boraca Toplice i žrtvu Dimitrija Begovića koju je podneo sa celom porodicom za slobodu ovog kraja i cele Srbije“, kaže Milan Lapčević predsednik Društva “Stazama slavnih predaka”.

Foto: Muzej Toplice

Dimitrije Begović bio je jedan od prvih ustanika, hrabar i vešt borac, bliski saradnik Кoste Vojinovića i Кoste Pećanca koga su ubrzo po odluci o organizaciji ustanka postavili za komandanta Jablaničkog komitskog odreda. Predvodio je više stotina ustanika iz tog kraja i hrabro se borio protiv bugarskih okupatora i zločinaca, štiteći čitav kraj i meštane od zločina koje su činili okupatori.

Bugari su mu krajem 1917. oteli ženu i petoro dece i zapretili da će ih pobiti ukoliko se ne preda sa svojim ustanicima. Nakon što je on to odbio, zatvorili su ih u kuću u selu Gornji Gajtan, na planini Radan, i žive ih zapalili.

Komitski komandant poručnik Dimitrije Begović herojski je poginuo januara 1918. godine nakon izdaje jednog od njegovih saboraca i potere koju su izveli Bugari. Begović je pozvao bugarske oficire da dođu da im se preda. Aktivirao je nekoliko bombi kojima je bio opasan i ubivši sebe, usmrtio i nekoliko Bugara.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com