Sport

Planinarska bajka na vrhu Kun

Da područje prema vrhu Kun, na Suvoj planini, vredi maksimalno promovisati, i da ima veliki potencijal za razvoj planinarstva i aktivnog odmora, još jednom je potvrdilo Planinarsko društvo „Preslap“, kada je u nedelju, 14.marta 2021.godine, izvelo svoju veliku lokalnu akciju na kojoj se sedamdesetak planinarki i planinara iz Niša i Jagodine popelo na Kun, vrh visok 659 metara, u ataru sela Bancarevo.

U pravom prolećnom danu, sunčanom, toplom, vedrom, sve se odvijalo besprekorno, i učesnici uspona uživali su u svakom trenutku provedenom na trasi, koja je ukupno bila duga 13 kilometara. Trasa uspona na Kun počinje u selu Jelašnica, kod spomenika oslobodiocima, i u prvom delu vodi do stenovitog uzvišenja, vidikovca Vodnički kamen. Ova stena nalazi se tik iznad novog autoputa Niš – Sofija i sa nje se pruža fantastičan panoramski pogled na grad Niš i okolinu. Dalje trasa vodi grebenom Suve planine, koji se proteže paralelno, u neposrednoj blizini Jelašničke klisure i vrha Radov kamen. Lepo se otvorio pogled i prema najvišem grebenu Suve planine, i divovskim vrhovima Trem, Sokolov kamen i Mosor. Usledio je silazak u dolinu, do šumskom puta koji vodi ka selu Bancarevo. Na ulazu u selo, staza ka vrhu Kun skreće ka severozapadu.

Foto: PD „Preslap“

Upravo je plato ispod vrha Kun, mesto gde su doživljena najlepša osećanja tokom ove akcije. Vodički tim snažno je preporučio učesnicima da kada se penju prema Kunu, često zastanu i okrenu se unazad. Sa platoa podno Kuna, ceo greben Suve planine se vidi, kao na razglednici, kao u udžbeniku iz geografije. Poseban po svom obliku potkovice, greben Suve planine deli se na „nišku potkovicu“, i „belopalanačku potkovicu“. I sve se to jasno uočava ispod vrha Kun. Na „niškoj potkovici“, redom se pružaju vrh Crni kamen, prevoj Rajac, vidikovac Čelin kamen, vrh Mosor, vrh Sokolov kamen, prevoj Devojački grob, vrh Trem, vrh Đorđina čuka, vrh Golemo Stražište, prevoj Pasarelo kao prelomna tačka na koju se nastavlja „belopalanačka potkovica“. A prema Beloj Palanci, na Suvoj planini uzdižu se vrhovi Smrdan, Rženac, prevoj Preslap i vrh Divna Gorica.

Foto: PD „Preslap“

Impresivno je da se sve ovo vidi sa poljane ispod Kuna, sa tačke koja je jedva viša od nekih 600 metara nadmorske visine. Zaista je neobičan, jedinstven položaj vrha Kun, da tako nešto priroda omogući.
Glavni aduti u odlascima na Kun jesu lakoća, staze koje su prohodne, bez ikakve zahtevnosti, te se svaki rekreativac i planinar može popeti na Kun, pri čemu nikakav napor neće osetiti. Drugi adut su fantastični vidikovci, što Vodnički kamen, što livade iznad Vodničkog kamena, a naročito je to plato podno Kuna. Na usponu na Kun podjednako će uživati i oni planinari koji iza sebe imaju osvojene najviše svetske vrhove, i oni koji tek zakoračuju planinama, i deca, i najstariji.

Foto: PD „Preslap“

Veliko je prirodno blago ovaj krajolik, između Jelašnice i Bancareva, koji grad Niš i gradska opština Niška Banja mogu iskoristiti za organizaciju manifestacija i privlačenje gostiju koji će svoj aktivni odmor provesti upravo ovde. Pre desetak godina, sa istraživanjima trase ka vrhu Kun otpočeo je Rade Nikčević, očigledno posedujući viziju da ovde valja okupljati planinare i rekreativce. Potom je sa promocijom Kuna nastavio Petar Ratković, doskorašnji meštanin Jelašnice, koji sada živi i radi u Beogradu, te i u glavnom gradu pripoveda najlepše priče o prirodnim znamenitostima svoga rodnog kraja.

Foto: PD „Preslap“

Sa Kuna, učesnici akcije spustili su se u dolinu, prema jugozapadu, do sela Donja Studena. Lepo je bilo videti ceo krajolik Suve planine u smiraj dana.

Foto: PD „Preslap“

Ovu veliku, masovnu akciju Planinarskog društva „Preslap“, predvodili su Miroslav Dokman, Uglješa Đorić, Marko Purić i Jelica Nikolić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com