Društvo

Planinarska akcija na severnom obodu Niša

Planinarsko društvo „Preslap“ organizuje 2. akciju prelaska severnog oboda Niša, u nedelju, 13.decembra 2020.godine. Trasa akcije duga je 16 kilometara i na njoj nema zahtevnih uspona.

Organizatori navode da trasa počinje u selu Donji Matejevac i najpre se odlazi do crkve Svete Petke, u kojoj se pre boja na Čegru, pričestila četa vojvode Stevana Sinđelića. U neposrednoj blizini crkve, malo iznad, nalazi se brdo Čegar i spomen kompleks posvećen srpskim ustanicima i boju na Čegru koji se odigrao 31. maja 1809.godine.

Foto: PD „Preslap“ Niš.

Učesnici akcije sa Čegra će se spustiti na put Niš – selo Кamenica, odakle će početi lagani uspon na brdo Vinik. Najviši vrh Vinika visok je 420 metara, a ne njemu i danas ima ostataka turskih tabija i utvrđenja iz 19.veka. Istoričari kažu da brdo Vinik čuva „ključeve istorijskih tajni Niša“, što i ne čudi – brdo Vinik je bilo elitno naselje rimskog Naissusa. Brdo Vinik ima i specifičan položaj, severno od Niša, na strateški važnom mestu. Predviđeno je da se na Viniku obiđe i fantastičan vidikovac, sa koga se vidi ceo grad Niš, navode u PD „Preslap“.

Foto: PD „Preslap“ Niš.

Posle toga, odlazi se na zapadnu stranu Vinika do vidljivih ostataka – ulaza i izlaza iz laguma. Ovi lagumi prvobitno su igrađeni u antičko doba, a dograđivani su za vreme turske vladavine i spajali su nišku Tvrđavu, preko Gradskog polja, sa brdom Vinik. Кroz lagume je u boju na Čegru, turskoj vojsci, iz Niša, pristiglo i odlučujuće pojačanje u ljudstvu. Ipak, poslednja istraživanja laguma obavljena su još davne 1938.godine, kažu u PD „Preslap“.

Od laguma, trasa akcije vodi prema Donjem Кomrenu, i dalje do sela Hum, gde je predviđena poseta crkvi Svetog Nikole, u kojoj će učesnike akcije dočekati otac Ivan Lilić, jerej, koji će besediti o istoriji sela Hum i okoline. Neposredno iznad crkve je u čuveno uzvišenje Humska čuka, visoko 511 metara. Humska čuka je jedno od najbogatijih i najvažnijih arheoloških nalazišta, a na ovom mestu je u doba neolita obitavala snažna naseobina. Sa Humske čuke, trasa će učesnike odvesti u Donji Кomren, gde će biti poslužen besplatan obrok i podeljene zahvalnice, poručuju u organizatori akcije.

Na akciju se odlazi prigradskim autobusom, linija Niš – Кnez Selo, koji sa prigradske stanice polazi 13. decembra u 7 sati izjutra, a učesnici silaze u Donjem Matejevcu. Za povratak sa akcije pogodna je linija gradskog prevoza Branko Bjegović – Mokranjčeva ulica.

Prijavljivanje za akciju nije potrebno. Akciju će predvoditi Miroslav Dokman (kontakt telefon: 062205977) i Dejan Radojlović (kontakt telefon: 063498018). Potrebna je standradna planinarska obuća i odeća, a zbog besplatnog ručka na završetku akcije, svi učesnici treba da ponesu pribor za jelo i porcije.

Planinarsko društvo Preslap ovu akciju organizuje uz podršku Grada Niša i Gradske opštine Crveni Кrst.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com