RegionSportSvrljig

Planinari uživali u lepotama Niševačke klisure

Planinarsko društvo “Preslap” je uz podršku Opštine Svrljig, izvelo treću rekreativnu akciju prelaska Niševačke klisure, uz učešće oko 150-oro planinarki i planinara iz Niša, Svrljiga, Niševca, Leskovca, Aleksinca, Sokobanje, Zaječara, Knjaževca, Bele Crkve, Požarevca, Beograda, Novog Sada, Moskve i Sofije.

Pre akcije, postavljen je cilj da se na najbolji način, što više sadržaja vidi i predstavi na trasi koja nije teška za prelazak i nije dugačka – samo 9 kilometara. Ali, zato, i na ovoj kratkoj deonici može se videti bogatstvo kolorita i prirodnih lepota, stenovitog reljefa planine Tupižnice, između čijih stena je Svrljiški Timok i probio Niševačku klisuru.

Foto: PD “Preslap”

“Ova trasa je i svojevrsni prikaz istorije ovog kraja, od antičkih vremena i starog Rima, do današnjih dana. U prvoj etapi, vodčki tim je učesnike izveo od Varoškog polja, do uzvišenja Kuke, visokog 511 metara, na kome se nalaze ostaci rimskog utvrđenja iz prvog veka, koje je služila za obezbeđivanje grada Timakum Majus, i vojno-trgovačkog puta koji je vodio od južnog Jadrana do reke Dunav, i prolazio upravo oko današnjeg Svrljiva i Niševca. Fantastično se sa Kula videla cela Niševačka klisura, tok Svrljiškog Timoka, i čuvena železnička pruga Niš – Prahovo, sa tunelima i mostovima, koje je na ovom teškom terenu pre 106 godina projektovao slavni naučnik Milutin Milanković”, kažu u PD “Preslap”.

Foto: PD “Preslap”

Vodički tim je učesnike akcije potom i spustio na samu prugu, i, simbolično, družina je prošla kroz dva tunela i preko mosta Milutina Milankovića.

Foto: PD “Preslap”

Nešto duži odmor upriličen je na kupalištu Banjica, gde se dosta učesnika i osvežilo u Svrljiškom Timoku.

“Sledeće odredište bio je vidikovac, zvani “Proboj”, sa koga se izvanredno vidi mesto gde Svrljiški Timok izlazi iz uzane Niševačke klisure. U povratku ka Niševcu, družina se kretala “rimskim putem” i obišla je crkvište posvećeno Svetom Iliji, na mestu gde je davno bila izgrađena bogomolja, a sada su tu prisutni njeni ostaci. Pre ulaska u Niševac, odredište je bila i crkva Svetog Ilije, iz 1890.godine. Na kraju “rimskog puta”, pogled ka Niševačkoj klisuri pružao se nizvodnom perspektivom, a ovde je moglo da se vidi i mesto ulaska Svrljiškog Timoka u Niševačku klisuru”, napominju.

Foto: PD “Preslap”

Zahvaljujući podršci Opštine Svrljig, svi učesnici su dobili besplatan ručak u selu Niševac. Akcija je simbolično okončana u samom Svrljigu, posetom manifestaciji “Belmužijada 2021”.

Foto: PD “Preslap”

Vodički tim akcije činili su Miroslav Dokman, Uglješa Đorić, Branislav Todorović, Milan “Lane” Stojilković i prof. Nenad Ranđelović. Upravo je profesor Ranđelović, meštanin Niševca, geograf, godinama unazad jedan od najzaslužnjih pojedinaca za sve bolju promociju Niševačke klisure i Svrljiga.

“Učesnike akcije profesor je oduševio nadahnutim besedama, u kojima je predstavio istorijski razvoj i geografske karakteristike Niševačke klisure, sela Niševac i Svrljiga, kroz odlomke iz svojih obimnih istraživanja”, rekli su planinari.

Foto: PD “Preslap”

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com