Sport

Planinari “Preslapa” uživali u lepotama Pirin planine

Visokogorski tim Planinarskog društva “Preslap”, uspešno je savladao izazov Pirin planine u Bugarskoj, na akciji održanoj za vikend. Pirin se naziva i “planinom sirove snage”, a prelazak najvišeg grebena Pirina, jedan je od najtežih planinarskih i visokogorskih izazova na Balkanskom poluostrvu.

Pirin je stenovita i kamenita planina, čiji su vrhovi oštri, ispod kojih su duboke litice, a do vrhova se savladavaju velike visinske razlike, po terenu koji je neravan, gde se često moraju koristiti i ruke i tražiti oslonac, a u najvišem delu Pirina, nema vode.

Pirin je planina u južnom delu Bugarske, a njen najviši vrh, Vihren, sa 2915 metara je drugi po visini u Bugarskoj, a treći na Balkanskom poluostrvu.

Foto: Planinarsko drustvo Preslap

“Na akciji Planinaskog društva “Preslap” učestvovalo je 14-oro visokogoraca, a uspon na vrhove Pirine izveden je u nedelju, 15.avgusta. Trasa je otpočela kod planinaskog doma – hiže Vihren, na 1950 metara, u sedam sati ujutru. Dan je bio sunčan, te su se vrhovi Pirina i šie područje jasno videli sa pristupnih tačaka i sa vidikovaca. Do vrha Vihren, valjalo je savladati čak 950 metara visinske razlike na samo 3 kilometra trase, što je veoma strmo i naporno. Ovde je najteži deo bio u zadnjh par stotina metara, kada je iz podnožnja piramide Vihrena, gotovo vertikalnim putem trebalo izaći na sam vrh”, saopšteno je iz Planinarskog društva.

Silazak sa piramide Vihrena, prema severozapadu, prilično je, zbog strmine i kamenitih odseka, rizičan. Srećom, na ovoj deonici postavljena su metalna užad, za koje se prilikom spuštanja planinari drže i tako se sigurnije spuštaju sa moćnog Vihrena. Naredno odredište bio je oštri vrh Banski suhodol, visok 2884 metra, a trasa ka njemu vodila je kroz deo čuvenog prevoja Končeto, dodali su.

Prema rečima planinara, ovaj prevoj veoma je uzan, kamenjar gde se može proći nije širi od jednog metra, a sa obe strane su strahovito duboke litice – saa južne par stotina metara, sa severne, prema gradu Bansko – čak hiljaldu metara.

“Duž Končeta postavljene su metalne sajle, itekako važne za bezbedan prolazak ovim opasnim prevojem. I, dok su se naši planinari ka Banskom suhodolu kretali samo jednim delom prevoja Končeto, dotle su, na putu ka vrhu Kutelo, koji je visok 2908 metara, prešli celom dužinom Končeta, sve vreme uz metalnu ogradu, i iznad litica sa obe strane prevoja”.

I silazak sa vrha Kutelo, ka prevoju, bio je strm, a od ovog prevoja, za naredna tri sata, planinari su se lagano spustili do planinarskog doma Banderica. Vodiči uspona bili su Miroslav Dokman i Slobodan Vasković.

Ono što je nišku družinu posebno oduševilo, osim čudesne prirode i moćnih stena Pirina, jeste i puno planinara iz Bugarske, svih uzrasta, koji su iskoristili lep letnji dan da se okušaju u izazovima prelaska Pirin planine”,

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com