Društvo

Planinari osvojili vrh Kom i na izvoru Nišave razvili zastavu grada Niša

U organizaciji Planinarskog društva “Preslap” 5. i 6. oktobra, izveden je akcija na zapadnom delu Stare planine, u Bugarskoj. U akciji je učestvovalo 28 planinarki i planinara iz Niša, Smedereva, Vladičinog Hana i Batočine.

Glavni ciljevi akcije, kažu u “Preslapu” bili su uspon na vrh Kom (2016 m) i odlazak do obližnjeg izvora reke Nišave, koja izvire jugoistočno od Koma.

“Uspon je izveden u nedelju, 6. oktobra, po promenljivom vremenu, kada su se smenjjivali i oblaci, i sunce, i magla, čak je i padao sneg nekih 15-tak minuta, a na najvišem grebenu zapadne Stare planine, duvao je snažan vetar i bilo je izuzetno hladno, sa temperaturom ispod nule”, kažu iz PD “Preslap”.

Foto: PD “Preslap”

Uspon planinara krenuo je od novog planinarskog doma Kom, iznad grada Berkovica, a polazna tačka uspona bila je 1521 metar nadmorske visine. Uprkos snažnom vetru, navode iz PD “Preslap, učesnici su se najpre popeli na vrh Srednji Kom (1985 m). Sa Srednjeg Koma, uečsnici su se spustili na glavnu stazu i njome su po gustoj magli izašli na vrh Veliki Kom (2016 m).

Dodaju da im je bilo potrebno nešto manje od tri sata umerenog hoda, da dostignu vrh Kom, koji se inače nalazi veoma blizu granice sa Srbijom i njene najistočnije tačke – vrha Srebrna glava. U povratku sa Koma, planinari su se lagano spustili do istočnog izvorišnog potoka reke Nišave.

Foto: PD “Preslap”

Simbolično, na izvoru Nišave razvijena je zastava grada Niša. Na kraju akcije, jedna manja grupa planinara popela se i na vrh Mali Kom (1957 m).

Prvog dana akcije, planinarski sadržaj dodatno je obogaćen i obilaskom pećine Magura i tvrđave u Belogradčiku.

Foto: PD “Preslap”

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com