Društvo

Planinari osvojili sedam vrhova planine Vitoše

Međunarodnu akciju u Bugarskoj, izvelo je Planinarsko društvo “Preslap” 3. oktobra 2020.godine, kada su planina Vitošu pohodilo 33 planinara.

Vitoša je jedna od najviših planina u Bugarskoj, a uzdiže se neposredno iznad Sofije, južno od glavnog grada, a pojedini kvartovi Sofije su i smešteni na obroncima Vitoše. Najviši vrh Vitoše je Černi vrh sa 2290 metara nadmorske visine i zbog velike popularnosti planinarskog sporta u Bugarskoj, svakog vikenda, na Černi vrh se popne na stotine planinara iz glavnog grada. Područje planine Vitoše je proglašeno i za nacionalni park.

Vodički tim Planinarskog društva “Preslap”, u sastavu: Miroslav Dokman, Vladimir Mitrović i Dejan Radojlović, učesnike je izveo na čak sedam vrhova Vitoše, viših od 2100 metara, a poseban doživljaj bio je i obilazak reke Strume, koja izvire na Vitoši i uliva se u Egejsko more.

Foto: PR “Preslap”

Na uspon, planinari su pošli od planinarskog doma – hiže Aleko, koja se nalazi na čak 1840 metara nadmorske visine. Uspon se odvijao u sporom ritmu, sigurnim korakom, a vreme je bilo sunčano, ali i vetrovito. Planinari su se redom penjali na vrhove Vitoše: Malk Rezen (2182 m), Golem Rezen (2277 m), Černi vrh (2290 m), Skoparnik (2227m), Кaračair (2208 m), Кupena (2195 m) i Jarlovski kupen (2173 m).

Najviši greben Vitoše je istovremeno i razvođe reka koje idu ka Crnom moru, na sever, ili ka Egejskom moru, na jugu. Svaki od ovih vrhova je i lep vidikovac, te su planinari uživali u panoramskom pogledu na Sofiju, ili na ostale delove Vitoše, a jasno se videla i planina Rila, južnije, najviša planina na Balkanskom poluostrvu.

“Svi učensici akcije odlično su podneli uspon i prelazak kružne staze čija je dužina oko 17 kilometara. Na par deonica teren je blago neravan, ima i kamenja, ali je sve to uz pojačan oprez prevaziđeno. Relativno mala visinska razlika na Vitoši, daje mogućnost da se u jednom danu planinari popnu na nekoliko vrhova sa zavidnom visinom, što možda ne bi bilo moguće da se na uspon polazi iz neke doline, kada bi trebalo savladavati znatno veću visinsku razliku”, kažu u PD “Preslap”.

Foto: PR “Preslap”

Celokupan uspon i silazak trajao je čak devet sati. Planinari iz Sofije, prijatelji Planinarskog društva “Preslap”, priključili su se akciji, te je dan proveden i u lepom druženju i planiranju budućih zajedničkih aktivnosti i saradnje i na planinarskim akcijama u Srbiji, i u Bugarskoj.

Učesnici akcije su na Černom vrhu, kod spomenika Aleka Кonstantinova, odali poštu ovom velikanu prava i književnosti, koji se smatra jednim od pokretača organizovanog planinarenja na Balkanskom poluostrvu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com