Društvo

Planinari osvojili Rtanj: Do vrha i sa severne i sa južne strane

Oko 450 planinara i rekreativaca iz svih krajeva Srbije i zemalja u okruženju, učestvovalo je na trećem jesenjem usponu na planinu Rtanj, koji je održan u nedelju, 20. oktobra 2019. godine, u organizaciji Planinarskog društva “Preslap” iz Niša, Planinarskog kluba “Železničar” iz Aleksinca i Planinarskog društva “Oštra čuka” iz Sokobanje.

“Uslovi za izvođenje uspona bili su idealni, vreme je bilo sunčano, toplo, vidici jasni i daleki. Prema planu uspona, ka vrhu Šiljak (1565 m), na čuvenoj rtanjskoj piramidi, učesnici su pošli sa dve strane”, kažu iz PD “Preslap”.

Nešto preko stotinu planinara na Šiljak se popelo sa severne strane Rtnja, iz sela Mirovo, trasom koja spada u najteže planinarske pravce u Srbiji.

“Učesnici su poslušali sve apele organizatora i za severnu stranu opredelili su se samo najspremniji. To potvrđuju i iz vodičkog tima sa severne strane, i ističu da su svi učensici bili podjednako spremni i da su bez problema izdržali izazove ove teške deonice, koju su prešli za tri i po sata”, ističu iz PD “Preslap”.

Foto: PD Preslap

Mnogo više učesnika, dodaju oni, bilo je sa južne strane Rtnja, koja je za prelazak neuporedivo lakša. Iz vodičkog tima sa južne strane, ističu da se ova grupa kretala sasvim lagano i da su svi uživali u mističnosti Rtnja. Ova trasa počinje u selu Rtanj, a njena prva polovima vodi kroz šumu na južnim padinama piramide.

“Po izlasku iz šume, ispred planlinara ukazuje se ogromna rtanjska piramida, a uspon na vrh Šiljak se izvodi preko sedamnaest serpentina na samoj piramidi. Celokupan užitak na južnoj strani, upotpunilo je i učešće dece i omladine. Uspon južnom stranom, do vrha je trajao četiri i po sata”, kažu iz PD “Preslap”

Foto: PD Preslap

Najmlađi planinari koji su se popeli na Šiljak, bili su petogodišnji Vid Vučković i osmogodišnji Andrej Tomić, niški poletarci.

Planinarsko društvo “Preslap” ističe da su ovakve manifestacije najbolji vid promocije planinarstva i rekreacije, da mogu da omasove bavljenje sportom, a na pravi način se promovišu i prirodne i kulturno-istorijske znamenitosti Srbije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com