Društvo

Planinari obišli Prekonošku pećinu i Niševačku klisuru

Oko 180 planinara i rekreativaca iz Niša, Beograda, Mladenovca, Smederevske Palanke, Paraćina, Aleksinca, Vlasotinca, Dimitrovgrada, Svrljiga i Niševca obišlo je  Prekonošku pećinu i Niševačku klisuru.

Subotnja akcija je bila podeljena u dve etape, a ukupna dužina obe etape bila je za sve dostižnih 10 kilometara pešačenja. Najpre su učesnici prešli laganu stazu od sela Prekonoga do Prekonoške pećine i obišli prostor do prve galerije ove pećine, koja je za posetioce prvi put uređena još u vreme Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, odmah posle Postojnske jame.

Druga etapa obuhvatala je obilazak područja oko Niševačke klisure i prolazak kroz samu klisuru. Učesnici su se penjali na uzvišenje Kule (511 m) do ostataka nekada moćnog utvrđenja Svrljig grad. Odatle se izvanredno vidi i kanjon reke Belice, pritoke Svrljiškog Timoka, a i sama Niševačka klisura, sa svojim karakterističnim stenovitim formacijama i železničkom prugom, koja je izgrađena pored samog Svrljiškog Timoka, a na ovoj trasi mostove i tunele projektovao je velikan nauke Milutin Milanković. Impresivno je bilo otići i do vidikovca na padinama Tresibabe, za koga se vidi „proboj“ Svrljiškog Timoka iz Niševačke klisure.

U selu Niševac, opština Svrljig organizovala je besplatan ručak i druženje učesnika. Organizator akcije je Planinarsko društvo „Preslap“.

Ovo je bila prva od tri masovne akcije koju ovog leta i jeseni organizuje Planinarsko društvo „Preslap“, sledi drugi jesenji uspon na Rtanj 7.oktobra i uspon na planinu Seličevicu u čast oslobodilaca Niša, 14.oktobra.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com