Društvo

Planinarenje i časovi istorije na Kalafatu

Planinarsko društvo „Preslap“, uz finansijsku podršku Grada Niša i logističku podršku Osnovne škole „Karađorđe“ iz Gornjeg Matejevca, organizuje, u subotu, 23. marta 2019. godine, planinarsko-rekreativno-edukativnu akciju na planini Kalafat, u blizini Niša, na severnom obodu grada.

Predviđena trasa je dužine od 16 kilometara i počinje na autobuskoj okrentici u Knez selu, dalje vodi do izletišta Gradac, a potom glavnm masivom Kalafata do raskrsnice Sliva. Od ove raskrsnice, izvodi se uspon do vrha Kalafat (837 m), koji je i najviša tačka istoimene planine. Sa vrha Kalafat, sledi spuštanje do manastira Sveti Jovan iznad Gornjeg Matejevca. Od manastira, uslediće uspon na Temeni vrh (730 m), koji se nalazi zapadno od manastira. Sa Temenog vrha, stazom iznad sela Kamenica, sledi spuštanje do crkve Svete Trojice ili „Latinske crkve“ u Gornjem Matejevcu. Akcija će biti završena u Osnovnoj školi „Karađorđe“, uz besplatan ručak i kulturni program, navode iz Planinarskog društva “Preslap”.

 

Fotografija: PD “Preslap”

“Ono po čemu je ova akcija posebna, jesu i četiri istorijska časa i besede, koje će održati istoričar i istraživač Vladan Stojiljković, brat poznatog pisca Dejana Stojiljkovića. Besede će biti održane na izletištu Gradac, u manastiru Svetog Jovana, na platou ispod Temenog vrha i kod „Latinske crkve“, a obuhvatiće istoriju ovog kraja još iz antičkog doba, preko turskog ropstva, boja na Čegru, niške bune iz 1841.godine i oslobodilačkih poduhvata 1878, 1918 i 1944.godine. Istoričar Stojiljković posebno će se osvrnuti i na istorijat i važnost manastira Svetog Jovana i „Latinske crkve“.”, poručuju organizatori iz PD “Preslap”

Fotografija: PD “Preslap”

Svi zainteresovani, na ovu akciju mogu otići prigraskim autobusom za Knez selo, koji sa prigradske stanice polazi u 07:30 sati, a povratak sa akcije je prigraskim autobusom koji iz Knez sela za Niš polazi u 18:45 časova. Zbog služenja besplatnog ručka, potrebno je poneti pribor za jelo i porciju.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Poštovani,
    zamolio bih vas za kontakt sa gospodinom Vladanom Stojiljkovićem, autorom teksta Utvrdjenja Niša i okoline.
    Iz hobija obilazim i dokumentujem znamenitosti Srbije – prirodne, kulturne i kulturno-istorijske, pa me interesuju informacije o objektima iz njegovog teksta.
    Hvala i pozdrav,
    Rade Vesović, 064/172-6942
    rutizam.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com