DruštvoHronika

Pit bul koji je izujedao vlasnika zbrinut brzom akcijom nadležnih. Osim ujeda vlasnik psa imao i ubodne rane?

Šta se zaista dogodilo na Obilićevom vencu kod broja 43 u petak uveče, kada se čulo da je vlasnika (40) ujeo pas prilikom šetnje, još uvek nije utvrđeno, ali je na sreću pit bul brzo uhvaćen i predat službi JKP “Mediana”.

Prema rečima gradonačelnice Niša pit bul terijar pronađen je u Njagoševoj ulici.

“Reč je o rasi koja je opasna po okolinu i koga je vlasnik izveo u šetnju bez zaštitne korpe iako su pravila o izvođenju opasnih pasa na javnu površinu jasna i veoma precizna. Radnici JКP „Mediana“ sklonili su psa sa ulice kako ne bi ugrozio druge ljude i odveli ga u prihvatilište gde će biti podvrgnut zakonom predviđenoj proceduri. Sumnja se da je pas bio treniran za borbu pasa i da je u takvoj borbi ostao bez jedne noge. Nažalost, volonterke za zaštitu životinja u saradnji sa advokatom nisu imale razumevanja u situaciji izazivanja opšte opasnosti po naše sugrađane.”, navela je gradonačelnica Dragana Sotirovski na svom facebook profilu.

U Policijskoj upravi u Nišu potvrdili su Niškim Vestima da su u petak uveče oko 21 časova dobili prijavu od građana da pas ujeda čoveka. Kada je patrola došla odvojila je psa, a vlasnik je prevežen u Urgentni centar.

“Mi i dalje čekamo izveštaj o stepenu njegovih povreda, ali ono što možemo da vam kažemo je da je pas sve vreme bio pod nadzorom kako ne bi došlo do ugrožavanja drugih građana i nakon toga je predat službi ZOO Higijena, JKP Mediana.”, rečeno je u PU Niš.

Ista prijava, da pas napada čoveka stigla je i Komunalnoj miliciji. Koordinator Dejan Kovačević kaže da su nakon izlaska na lice mesta utvrdili da je vlasnik psa uredno vodio psa na povocu, ali bez zaštitne korpe.

“Pas je u prihvatnom centru ZOO Higijene i tamo će biti dok se istraga ne završi. Vlasniku psa je napisan prekršajni nalog u iznosu od 10.000 dinara zbog toga što pas nije imao zaštitnu korpu, a u obavezi je da je ima jer spada u kategoriju opasnih pasa.”, kazao je Kovačević.

Istražni organi nastavljaju rad na rasvetljavanju svih okolnosti tog nemilog događaja, a kako nezvanično saznajemo povređeno lice još uvek nije u stanju da obavi razgovor sa pripadnicima policije. Takođe saznajemo da je ovo lice pre nego što ga je napao pas izbodeno nožem, pa je nejasno da li ga je pas ujeo u odbrani, ili je pokušao da ga odvuče pa mu tako naneo povrede.

Njegov otac, Miodrag Đorđević oglasio se za Telegraf i rekao je da je uveren je da je to posledica zasede nepoznatih napadača.

Sin svake večeri šeta tog psa, sinoć ga je neko napao i izbo po levoj ruci, butini, nogama i grudima. Kuče je takođe izbodeno nožem, odvedeno je u kafileriju, policija nam ga ne daje dok ne završi istragu ovog događaja – objašnjava za Telegraf otac ranjenog čoveka.

M. Đ. je i dalje u veoma teškom stanju zbog zadobijenih povreda, i priključen je na aparat za mehaničku ventilaciju.

Članovi Udruženja za zaštitu životinja smatraju da je pas vlasnika branio, a ne da ga je napao. Najavljuju pritužbe na postupanje prema psu…

Tanja Vidergar iz Zavoda Pit kaže da je bila prisutna na lice mesta na poziv policije, jer inače sarađuju kada je zbrinjavanje opasnih pasa u pitanju. Pre policije zvali su je i građani, tako da je već bila obaveštena da interventna policija juri psa.

“Kada smo stigli pas je ležao, vezan kanapom. Hteli smo da priđemo psu, međutim pripadnici policije nam to nisu dozvolili. Stigli smo tamo sa davilicom, sa sedativom i potpuno pripremljeni da pomognemo i policiji, ali i psu. Pas je bio toliko vezan da nije mogao da diše i nije pokazivao ni trunku agresije. Bio je polu svestan.”, rekla je Vidergar.

Ona je kazala da je pripadnicima Udruženja posle dužeg vremena dozvoljeno da priđe psu.

“Nas je uznemirio to jer niko nije hteo da priđe psu na human način. Situacija se razrešila kada je došla nadležna služba JKP Mediana i sa njima radnik koga smo mi zvali, a obučen je za prilaz i hvatanje pasa. Uhvatio je psa običnom davilicom, a pas nije pružao nikakav otpor, niti je bio agresivan. Da pojasnim, radi se o psu koji ima tri noge, psu – invalidu. Pas ima 10 godina, zove se Zlatko. On je usvojen i u vlasništvu je čoveka koji je izboden. M. Đ. je i poznat kao osoba koja udomljava pse, takvih rasa koje niko nije hteo. Ima veliki broj pasa i njegov ni jedan pas nije pobegao niti predstavljao opasnost za bilo koga.”, istakla je Vidergar.

Iz Udruženja najavljuju pritužbe na rad nadležnih organa. Oni ne veruju da je pas izujedao vlasnika i ističu da je veštak taj koji može da utvrdi šta se zaista dogodilo, a da su ostale priče samo nagađanja slučajnih prolaznika. Psa je želela da preuzme bivša devojka, ali i otac čoveka koji je trenutno u bolnici, ali se čeka odluka Javnog tužilaštva jer je pas okarakterisan kao opasan po građane Niša.

“Ja ne znam šta se desilo, očevici nisu videli napadača na M.Đ., već su zatekli čoveka koji leži u krvi i psa koji ga vuče. To je normalna reakcija psa da vuče svog vlasnika da bi ga osvestio. Niko ne može da zna šta se zaista dogodilo. Ono što ja mogu da kažem je da je pas čipovan, da se radi o psu ivalidu i da nije pokazivao agresiju”, rekla je Vidergar.

Ona je zaključila da nije u redu što se pas okarakterisao kao ubica, što nije tako, jer pas da je agresivan ne bi bežao, već bi napadao.

*Tekst je dopunjen nakon razgovora sa prestavnicima Udruženja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

7 Komentara

  1. Važno da je vlasniku psa napisana kazna od 10 000 din. a o napadačima niko ništa ne govori. Izgleda kao da je glavni krivac pas koji je invalid a koji je očigledno pokušavao da pomogne svom vlasniku

  2. Šta ćemo o borbama pasa koje se održavaju i za koje niko ne odgovara? Nadam se da pas neće biti uspavan !

  3. Strasno, nevin i pas i covek koji ga je udomio, ali nama je novac uvek najbitniji. Iskreno se nadam da ce obojica preziveti…

  4. Ja sam drugi koji je pritrčao da pomogne nesrećnom čoveku. Samo ću da kažem da je pas hteo da UBIJE čoveka! Dečko je nepomično ležao a pit bul ga je u svom stilu tresao ispod desnog pazuha. Ja i još jedan čovek smo pokušali da oteramo psa gađajući ga plastičnim flašama ali kad god bi ga pas pustio na sekund ponovo je zagrizao gde je stigao. Razmišljao sam da psa uhvatim za vrat i pokušam da odvojim ali je bio previše krvav i sigurno bi se izvukao iz ruku i ujeo bi me. Tek kada je došli policajci, uspeli su udarcima pendreka da oteraju psa.

    1. da čoveku spasu život i ruku. Ali on i nije tako važan ,važno je da se spase degenerisano pseto koje je uništilo onog ko ga je čuvao i hranio.

    2. Ja vama iz SNS-a ništa ne verujem,svi znamo da samo nešto muljate zarad ličnog interesa.

  5. To je jak pas i da je hteo da ubije vlasnika, mogao je to učiniti jednim ugrizom za vrat onesvešćenog čoveka i tada NE OTVARA ČELJUSTI a pominju se ujedi za ruku. Pa odgrizao bi je jednim potezom da je hteo da ga povredi.
    Bolje jurite ubice nego što ste junaci nad ranjenom životinjom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com