Društvo

Pisci za decu u hraniteljskim porodicama

Centru za porodični smeštaj i usvojenje u Nišu uručene su knjige pisaca –učesnika, kao i zbornik radova 11. Festivala dečijeg stvaralaštva i stvaralaštva za decu, koji je održan 21. i 22. marta ove godine u organizaciji Gradske opštine Medijana.

Akcija je nastavak saradnje najveće niške opštine sa niškim Centrom za porodični smeštaj i usvojenje, a čiji su korisnici prvi put ove godine bili i gosti Medijaninog festivala pesništva.

“Prošle godine smo obeležavali rođendane sa decom koja borave u hraniteljskim  porodicama i donosili im prikladne poklone zbog čega su oni bili presrećni. Ove godine smo  rešili da ih uključimo u Festival dečijeg stvaralaštva i stvaralaštva za decu. Bili su gosti Festivala i družili se sa piscima koji su izrazili želju da im se oduže tako što će im  pokloniti knjige”, kaže Dušanka Kitanović, šef kabineta predsednika Gradske opštine Medijana Nebojše Kocića.

Dušanka Kitanović je dodala da je ovo samo još jedan način da se deca koja se nalaze u hraniteljskim porodicama na poseban način uključe u društvena zbivanja u gradu koja su namenjena njima.

Foto: Privatna arhiva

“Tokom zimskog raspusta smo i desetoro učenika iz hraniteljskih porodica odveli u Divljanu u saradnji sa Gradskom organizacijom Crvenog krsta u Nišu i poneli im knjige da ih pogledaju. Knjige su im se dopale, a mi smo dobili ideju da ih uključimo u Festival koji organizujemo”, objašnjava Dušanka Kitanović.

Ona je dodala i da Gradska opština Medijana  ima svoj Fond za hraniteljstvo. Svi funkcioneri i zaposleni koji koriste  usluge bifea u opštini to plaćaju, a novac odlazi u Fond odakle se finansiraju izdaci za Centar za porodični smeštaj i hraniteljstvo u Nišu.

Predsednik Gradske opštine Medijana Nebojša Kocić podseća da je cilj ove akcije  da pesnička reč stiže češće do najmlađih, i da festival živi tokom cele godine, ne samo dva dana koliko pisci borave u Nišu.

“Svaka podrška deci koja su u hraniteljskim porodicama puno znači”, kazao je Sreten Jorgačijević, realizator edukativnih programa  za hranitelje u Centru. “Trudimo se da svako dete uključimo u neku od aktivnosti kako bi razvijali svoje potencijale, interesovanja i talenat, a svoje kapacitete razviju do maksimuma”, ističe Jorgačijević.

Violeta Jović, pisac i umetnički direktor Medijana festivala dečijeg stvaralaštva i stvaralaštva za decu kaže  da je njena uloga u ovoj priči jasna. Ona je uvek tu gde su deca. Jednostavno da bude sa njima.

Foto: Privatna arhiva

“Kada se radi o deci onda je jako važno razgovarati sa njima. Briga o njima ne sme da se svede samo na to da im se obezbede materijalne stavri koje su im potrebne  već je  potrebno da se razmišlja i da se podstiče njihov duhovni razvoj, obrazovanje, sve ono što detinjstvo i mladost nose. Iskreno se nadam da će ove knjige koje mi njima danas darujemo njima puno značiti. Želimo na ovaj način  da im približimo knjigu, da kod njih gajimo ljubav prema knjizi, da ih podstičemo na čitanje, ali i da im kažemo da smo tu za njih za sva pitanja za koje odgovore ne mogu da nađu u knjigama već da mogu slobodno o tome da razgovaraju sa nama”, kaže Violeta Jović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Molim vas pitala sam kako da dobijem paket. imam 70 god. i sina koji je 100% invalid rada sa 70% ostecenja. Odgovorili su mi da se obratim Kitanovic Dusanki ali nisu napisali na koji br, da je pozovem. Moj br tel. je 0616099160. Stanujemo u ul. Cirila i Metodija 18/29. Molim vas pozovite me da mi kazete njen br tel. da se prijavimo za paket ili nas vi upisite u spisak ZA PAKET. POZOVITE ME NE PISITE MAIL. H V A L A

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com