Region

Pirotski radio-amateri pomogli niškim planinarima koji su se izgubili u mraku na planini Rtanj

Pirotski radio-amateri iz ovdašnjeg radio kluba pomogli su grupi planinara iz Niša koja se zagubila u mraku prilikom povratka sa vrha Rtanj. Srećna okolnost je da su planinari imali radio stanice preko kojih su zatražili pomoć, a u pomoć su pružili pirotski radio-amateri, kako su objavile Pirotske Vesti.

Kako je Pirotskim vestima kazao Bojan Božić, iz Radio kluba Pirot, grupa zaljubeljnika u prirodu iz Niša je boravila na planini Rtanj, međutim, uhvatio ih je mrak pa su imali velikih problema sa snalaženjem prilikom povratka nazad.

-Srećna okolnost je da su imali radio stanice pa su sa njima, odmah nakon poziva u pomoć, stupili u radio vezu naši radio amateri iz Radio kluba u Pirotu.

Radio-amater Milan Radovanović je komunicirao sa njima preko repetitora na Jastrepcu, ujedno ih prateći i na mapi. Nisu imali nikakav signal mobilne telefonije tako da je u takvim slučajevima jedina veza sa svetom radio stanica. Njih je Milan navodio preko mape, bili su konstantno na vezi tako da se na kraju sve završilo na najbolji mogući način. Za svaki slučaj, alarmirali smo i stanicu policije u Soko Banji, ali na svu sreću za njih nije bilo posla – kaže Božić.

Kako kaže Radovanović, planinare je mrak “zatekao” u nedođiji, u šumi, tako da nisu mogli da nađu izlaz na stazu kojom je trebalo da se vrate nazad do Soko Banje.

-Zaista je velika sreća da su imali radio stanicu i da su znali da ih koriste, odnosno oni su radio-amateri. U takvim situacijama, posebno na planini, ili kada zbog nekih problema ne postoji mogućnost komuniciranja mobilnim telefonima, za vreme prirodnih katastrofa i slično, radio-stanica je jedina veza sa svetom. U našem klubu gotovo danonoćno imamo dežursta kako bi reagovali u ovakvim situacijama – kaže Radovanović.

Izvor: Pirotske Vesti

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com