DruštvoRegion

Pirot traži moratorijum za MHE! Sastanak sa predsednikom države 29. septembra!

Skupština Grada Pirota donela je odluku da od države zatraži moratorijum na izgradnju mini hidroelektrana na teritoriji Parka prirode Stara planina.

Pred sam početak i tokom zasedanja Skupštine Grada, ispred Gradske kuće u Pirotu održan je još jedan protest staroplaninaca i aktivista za očuvanje reka.

Foto: S.P.

Učesnici protesta su još jednom zatražili od gradskih vlasti brisanje lokacija za izgradnju mini hidro elektrana iz prostornog plana grada Pirota, kao i da predstavnici vlasti obiđu sela u kojima je predviđena gradnja elektrana.

Foto: S.P.

U selima Jelovica i Topli Do je, najblaže rečeno, opsadno stanje. Tražimo da odu tamo i da vide zašto se starci od 80 i 90 godina smrzavaju na mostu i nešto štite. Mi smo prikupili potpise ljudi koji se protive konceptu izgradnje derivacionih MHE i to su za nas najvažniji dokumenti. Nečija građevinska dozvola izdata od strane ministarstva ili od opštine ne znači ništa”, rekao je Aleksandar Panić iz inicijative “Odbranimo reke Stare planine”.

Foto: S.P.

Odbornici Skupštine grada Pirota usvojili su zaključak o brisanju svih lokacija za MHE iz prostornog plana grada koji se izrađuje. Predsednik skupštine grada Pirota Milan Popović pokušao je još jednom da objasni da grad Pirot ne izdaje rešenja i ne donosi odluke o izgradnji mini hidro elektrana u parku prirode.

Mi možemo da donesemo trista i trideset odluka, međutim, park prirode pripada državi i ona je ta koja odlučuje i o dozvolama i o zabranama. Mi kao grad ne možemo da zabranimo i to mora biti svima jasno! Moje mišljenje je da je ovde reč o skupljanju političkih poena. Veća je briga ko će politički i koliko da profitira, a ne da li će reke biti odbranjene. Svi mi, pa i ja, smo zainteresovani da zaštitimo reke Stare planine, da zabranimo ako se nešto uništava. Prvi sam za to da prirodi ne treba robovati, ali je treba poštovati”, rekao je Milan Popović predsednik Skupštine Grada Pirota.

Dnevni red sednice proširen je za dve, od predloženih 12 tačaka, koje su se odnosile na izgradnju mini hidrielektrana.

Drago mi je da smo bar delimično uspeli da ukažemo da MHE ne treba graditi u zaštićenim prirodnim dobrima u Srbiji, posebno ne na Staroj planini. Deo usvojene deklaracije odnosi se na to da parlament iskaže stav Piroćanaca, da se do izrade prostornog plana moratorijumom zabrani izgradnja MHE, kako pravni vakuum ne bi bio zloupotrebljen”, naveo je Žarko Todorović, iz odborničke grupe “Najbolje za Pirot”.

Da će iz novog prostornog plana obrisati sve lokacije za MHE na teritoriji Parka prirode Stara planina, potvrdio je nedavno i Slaviša Svilarov, direktor Javnog preduzeća za planiranje i izgradnju grada Pirota, koji je naglasio da je odluka o brisanju doneta još na aprilskoj sednici Skupštine grada. Očekivanja su da i nadležne institucije i ministarstva donesu odgovarajuće odluke budući da za to već postoje najave.

Sastanak sa predsednikom države naredne nedelje!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je na sastanak predstavnike inicijative “Odbranimo reke Stare planine” kako bi razgovarali o problemu izgradnje MHE. Sastanak je zakazan za nedelju 29. septembra u 14 časova.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com