Društvo

PIONIR SRPSKE AVIJACIJE DOBIO SVOJ DOM: Vojni aerodrom u Nišu poneo ime legendarnog pilota Mihajla Petrovića

Kako bi istorijsku prošlost i početak stvaranja srpske avijatike otrgnuli od zaborava i budućim generacijama u nasleđe ostavili svedočanstvo o podvizima i herojstvu srpskih avijatičara, ali i odali priznanje gradu koji slovi za kolevku srpske avijatike, vojni aerodrom u Nišu poneo je ime prvog čoveka sa ovih prostora koji se vinuo u visine – Mihajla Petrovića.

Inicijativu da upravo ovaj aerodrom dobije ime po pilotu koji je svoje junaštvo zauvek ugradio u temelje srpske avijacije, još pre šest godina pokrenulo je Udruženje penzionisanih podoficira Srbije iz Gradskog odbora Niš. Njenu važnost prepoznali i su u Ministarstvu odbrane i Vojske Srbije, pa se od nedavno niška vojna vazdušna luka zove aerodrom “Narednik – pilot Mihajlo Petrović”.

 

KOLEVKA NAŠE AVIJACIJE

KRAJEM 1912. godine vojvoda Putnik naredio je da u Nišu bude vrhovna vojna komanda gde je brzo ustanovljena i Vazduhoplovna komanda. o NACIONALNI avio-prevoznik Kraljevine Jugoslavije “Aeroput” uvrstio ga je u redovni putnički saobraćaj na liniji Beograd-Niš-Skoplje-Bitolj-Solun.
O POSLE Drugog svetskog rata korišćen je kao vojna baza, a na njemu su bili stacionirani i 63. Padobranska brigada i 119. helikopterska brigada koja je osnovana 1945. kao 1. vazduhoplovni transportni puk.

Komandant aerodroma, major Milan Mitrović ne krije zadovoljstvo jer je šestogodišnja ” borba” urodila plodom i  ističe da je “konačno ispravljena istorijska nepravda prema prvom srpskom pilotu”.

“Reč je o čoveku koji je embrion stvaranja srpske avijacije. Narednik, pilot Mihajlo Petrović je prvi Srbin koji se avionom vinuo u nebo, kao braća Rajt. Kao što su oni bili važni za Amerikance, tako je i Petrović važan za srpski narod”, govori nam Mitrivić.

Da se inicijativa upotpuni, zalagaće se, kaže, i za izgradnju spomenika prvom srpskom pilotu na istom aerodromu čime bi grad Niš dobio nemerljivu istorijsku vrednost i time obogatio kulturno-istorijsko nasleđe.

Petrović među šestoricom pilota sa ovih prostora koji su se 1912. godine školovali u Francuskoj

 

Petrović je pripadao prvoj grupi od šest pilota sa ovih prostora koji su se 1912. godine školovali u Francuskoj. Rođeni Kragujevčanin, završio je Artiljerijsku podoficirsku školu, a prva služba mu je bila upravo u Nišu, a zatim u Kragujevcu, pa u Beogradu. Sposobnost za letenje izdvajali su Petrovića od ostalih kandidata za pilote. To je primetio i njegov instruktor letanja Broden u bazi Etamp, nedaleko od Pariza, koji ga je, otrkiva nam Mitrović, ubedio da posle samo 22 dana obuke, poleti samostalno. Let dvokrilcem „Farman“ pratilo je veliki broj zaljubljenika u avione, skandirajući „Bravo Serbo!“ O ovom podvigu pisao je i pariski „Figaro“, a nedugo zatim i štampa u Srbiji, zbog čega je Petrović slavljen kao nacionalni heroj.

Prva žrtva avijacije

Pored toga što je poneo titulu pionira srpskog vazduhoplovstva, Petrović je na žalost bio i prva žrtva svetske ratne avijacije, koji je život izgubio u izviđačkom letu 1913. kod Skadra. Na njegovim satu vreme se zaustavilo na 10.45, a visinomer je pokazivao 1.234 metara nadmorske visine.
Poginuo je 7. marta te 1913, a dan kasnije sahranjen je u selu Barbaluši. Po završetku Balkanskih ratova, njegovi posmrtni ostaci preneti su na Cetinje, a na zahtev porodice, 1931. godine u Beograd na Novo groblje, gde i danas počiva.
Vojni aerodrom u Nišu, uverava nas komandant Mitrović, i danas ima odličan letačli ladar. Zaštita vazdušnog prostora i odbrana zemlje su prioritet, baš kao i pomoć ugroženom stanovništvu.

Vojni aerodrom u Nišu, uverava nas komandant Mitrović, i danas ima izuzetan letačli kadar

U JEDNOM DANU SPASILI 56 LjUDI

PILOTI vazdušne luke u gradu na Nišavi posebno su ponosni na akciju spasavanja 2014. u Preljinskoj balugi, gde je evakuisano celo selo specijalnim konpocima.
“Radili smo sa specijalcima iz 63. bataljona koji su bili na zemlji. Meštane su bukvalno vezivali za sebe i izvlačili ih iz poplavljenih dvorišta i kuća. Tačno 56 ljudi tog dana smo spasili”, kaže pilot Major Zoran Zeljajić

“Nebrojeno puta smo intervenisali u veoma nezgodnim situacijama i uvek opravdali očekivanja. Najveću angažovanost u skorije vreme imali smo tokom poplava u Obrenovcu, kada je helikopterima evakuisano gotovo 4.000 ljudi. To je bilo rizično iskustvo, zato što se zadatak izvršavao kada je Obrenovac bio potpuno u mraku. Termoelektrana je u blizini, visoki dalekovodi, a bilo je i dosta helikoptera u vazduhu, što policijskih, što vojnih”,  priseća se teških prolećnih dana te 2014. godine.

Aerodrom “Narednik – pilot Mihajlo Petrović” uskoro bi trebalo da dobije hangar sa akumulatorskom stanicom za smeštaj i održavanje helikoptera, identičan objektu na vojnom aerodromu Batajnica, za koji je već izrađen i usvojen Idejni i Glavni projekat.

 

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com