Društvo

Piju čaj iz ruskog samovara, jedu engleske keksiće i sporazumevaju se na četiri jezika

Na Festivalu “Nauk nije bauk 11” koji je održan proteklog vikenda na Elektronskom fakultetu ljubiteljima stranih jezika najveću pažnju privukao Poliglot kafe. U opuštenoj atmsferi posetioci kafea su uz ruski čaj, francuske kolačiće i ekgleski keks mogli da razgovaraju na ruskom, francuskom, engleskom ili nemačkom jeziku. Prostor na kome je na Festivalu bio smešten Poliglot kafe podsetio je na svet u malom u kome su se okupili poznavaoci starnih jezika da malo proćaskaju.

“Kafe je zamisao svih filoloških departmana na Filozofskom fakultetu”, kaže Emilija Jović, koordinator postavke. “Došli smo na ideju da se svi spojimo na jednom mestu, da privučemo buduće studente i sve one koji na bilo koji način žele da se bave bilo kojim jezikom koji se na Filozofskom fakultetu izučava”.

Dobrodošlicu posetiocima kafea domaćini su poželeli na nekoliko jezika tako da nije bilo problema oko sporazumevanja.

Foto: V. P.

“U kafeu se konkretno govore četiri jezika, engleski, ruski, francuski i nemački. Družimo se tako što jezik predstavljamo kroz interakciju, igrice, upoznajemo goste i sa učenjem stranog jezika koji se ne svodi na tradicionalni način već  kroz tehnologiju i nauku kao i kroz odnos sa svim drugim naukama. To je ono što je  deci danas i interesantno”, dodaje Emilija Jović.

Posetioca je bilo na pretek. Oni koji govore ruski, ali i svi ostali, mogli su da se osveže čajem iz samovara, tradiconalne posude u kojoj se u Rusiji priprema čaj na poseban način. Da bi boravak u kafeu bio udobniji dobili su i francuske i engleske kolačiće.

Foto: V. P.

“Svaki departman se potrudio da jezik i kulturu naroda koji govori tim jezikom predstavi na što upečatljiviji način”, dodaje Emilija. “Rusi su doneli samovar, francuzi su doneli njihove tradicionalne kolačiće, nemci su za goste pripremili gumene bombone, englezi svoje keksiće. Tako uz druženje, čavrljanje na nekom od jezika koje predstavljamo, promovišemo i zdrav način života”.

Posetioci Poliglot kafea su mogli da se zabave ali i da se uz raznorazne đakonije, u prijatnoj atmosferi, upoznaju sa edukativnim igricama, da isprobaju jezičke softvere i upoznaju kulture zemalja u kojima se ovi jezici govore.

“Učenje stranih jezika  je istovremeno i upoznavanje istorije, tradicije, običaja i kulture zemlje u kojoj se taj jezik govori. Domaćini u Poliglot kafeu objašnjavaju koje su sličnosti i razlike između naše i tih zemalja pa cela priča ima i edukativni karakter”, ističe Emilija Jović.

Predstavnici Departmana  za ruski jezik su doneli i babuške, objašnjavali su sličnost ruske i naše zastave i zašto se na njima javljaju iste boje.

Foto: V. P.

“Ponudili smo posetiocima i aplikaciju uz koju može da se razgovara na ruskom jeziku. Zanimljivo je, vredi pokušati. Osim toga objašnjavamo šta su to maslenice, kada se proslavljaju, šta taj praznik znači i zašto se tada jedu palačinke”, kaže studentkinja Jelena Stojanović.

Prema rečima profesorke dr Natalije Jovanović, dekanice Filozofskog fakulteta Univerziteta u Nišu ovo nije prvo učešće njihovog fakulteta na Festivalu “Nauk nije bauk”, ali se prvi put predstavljaju sa ovako velikim brojem postavki jer su svi departmani pripremili nešto.

“Veliki broj naših studenata, saradnika i nastavnika je uložilo dosta truda da sve ovo osmisle”,  kaže dr Natalija Jovanović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com