Društvo

Pijačni prodavci u Nišu ponovo protestovali ispred Gradske kuće (VIDEO)

Prodavci polovne robe koji su minulog vikenda ostali na ulici jer je tržišna inspekcija zatvorila pijacu na parkingu pored Tvrdjave, danas su ponovo protestovali ispred Gradske kuće i apelovali na predstvnike grada da im se omogući da i dalje rade.

Prodavci su i minule subote protestovali ispred Gradske kuće, a na kratko su i blokirali saobraćaj u Jadranskoj ulici. Predstavnici prodavaca sastali su se sa gradonačelnicom Draganom Sotirovski, ali dogovor nisu postigli, pa je za sutra dogovoren novi sastanak.

Ljudmila Ilić rekla je da su im u kabinetu gradonačelnici ponudili da ubuduće robu prodaju na Kvantaškoj pijaci kod Medijane ili u Otvorenom tržnom centru (OTC) kod Mašinske industrije, ali da su im obe lokacije neprihvatljive.

“Kada su nam ranije nudili preseljenje na OTC, kako bi se sklonili iz Jadranske ulice gde smo robu prodavali, niko na to nije pristao. Rešenje je tada pronadjeno u parking pored Tvrdjave i tako je bilo proteklih 10 godina”, rekla je Ilić.

Ona je kazala da je buvlja pijaca na parkingu pored Tvrdjave bila idealno rešenje jer je blizu auto-pijace, gde takodje postoji prostor za prodaju polovne robe.

“Sada će buvljak i dalje da ostane na delu auto-pijace, a mi moramo da se selimo. Preseljenje na Kvantašku pijacu ne dolazi u obzir jer je ta pijaca predaleko od centra grada. Ko će da dodje na tu pijacu po polovnu robu, kad će je već imaju u centru grada na auto-pijaci”, izjavila je Ilić. Prema njenim rečima, za sutra je zakazan novi sastanak u Gradskoj kući, jer današnjim “apsolutno ništa nije rešeno”.

Aleksandar Mitić, jedan od okupljenih prodavaca, rekao je da oni traže da se ili vrate na parking pored Tvrdjave gde su do sada radili ili da buvljak bude na jednom mestu, nikako na dva ili tri mesta.

“Na zapadu u svakom gradu imate po jedan buvljak, a samo nama ovde ne daju da radimo. Ne razumem zbog čega. Ljudi žive od te prodaje. Pet dana guraju kolica i sakupljaju stvari da bi za vikend mogli da ih prodaju za 20 ili 50 dinara”, rekao je Mitić.

Demić Ćerim kazao je da polovnu robu na buvljaku prodaje preko 20 godina i tako pomaže svojoj petočlanoj porodici da “ima za hleb”. “Primam penziju 16.000 dinara za 35 godina rada u Papir servisu. Moram da čitave nedelje sakupljam gvoždje, stari papir, stvari, da bi prodao to i uzeo neki dinar. Sada ni to ne mogu, a kako da živimo nas petoro sa 16.000”, zapitao je Ćerim.

Buvljak na parking Parking pored pijace zatvoren je rešenjem republičke tržišne inspekcije u kome se navodi da se preduzeću za taksi prevoz putnika “OK taksi”, koje je zakupilo to zemljište, privremeno zabranjuje da tu “organizuje buvlju pijacu” jer ne poseduje “akt nadležnog organa lokalne samouptrave o uredjenju lokacije, opremanju i održavanju pijace i načinu izdavanja pojačnog prostora u radnom vremenu”.

Vlasnik te firme Dejan Radosavljević podsetio je danas da je zemljište zakupio od Teniskog kluba Radnički pre deset godina i da ugovor o zakupu važi još dve i po godine.

“Izdajem parking, koji sam uredno zakupio od Teniskog kluba, i to subotom i nedeljom, prodavcima polovne robe kao trećim licima. Preko fiskalne kase prodavcima naplaćujem zakup zemljišta. Radim to već deset godina i sve vreme je bilo legalno i u redu, a sada sam dobio rešenje inspekcije da to više ne smem da činim. Neshvatljivo”, izjavio je Radosavljević.

Prema njegovim rečima, gradjevinska inspekcija je u protekle tri nedelje “protivzakonito” srušila ogradu i mokri čvor na parkingu, kako bi onemogućila rad buvljaka. Radosavljević je rekao da je peticiju da na tom prostoru i dalje bude buvljak potpisalo već oko 600 prodavaca i kupaca. Rukovodstvo grada Niša u više navrata je u prethodnom periodu najavljivalo zatvaranje buvlje pijace kako bi Tvrdjava bila dostupna turistima i sa dela na kojem se do sada nalazila.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Sta kazu nece na kvantas jer je centar grada daleko? Pa ajde onda neka im otvore tezge ispred Ambasadora mozda ce ta lokacija odgovarati gospodi sa buuvljaka. U kom gradu je pijaca u sred centra dal su oni normalni?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com