Kultura

Petra Nešić dobitnica nagrade „Slavko Jungić Jesej“

Petra Nešić iz Niša dobitnica je prve nagrade na nedavno završenom 9. konkursu Slavko Jungić Jesej za rad „AleksanDAR NEVEliki, najveći“. Ovaj konkurs raspisan je od strane Narodne biblioteke „Ivo Andrić“ i Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“ iz Čelinca za autore mlađe od 30 godina, koji stvaraju na srpskom jeziku i dodeljuje se za prozu (priču, esej, putopis…).

 

„Rad Petre Nešić je teško pouzdano svrstati u neku određenu književnu kategoriju: putopis, reportažu, ogled, humorističko ili satirično štivo. Osnovna njegova odlika je obilna prožetost stilskom figurom kalamburom, počev od naslova pa do šifre kojom je potpisan. U poeziji, u srpskoj književnosti, to je karakteristično za stvaralaštvo Laze Kostića”, navodi se u obrazloženju nagrade.

Rad se očituje stilističkom superiornošću, ironijskim poigravanjem s čitaočevim očekivanjima, te brižljivo razrađenim rasporedom značenjskih elemenata, strukturisanih poput šahovskog problema. Ono što se kazuje to ne predstavlja glavnu stvar, već samo gradivo koje je samo po sebi ravnodušno, a iz kojeg čitalac tek ima da sklopi estetsko naličje. Autorica zna da, ako bi joj bilo stalo do toga što ima da kaže, da kaže to neposredno, da bi to bio fijasko jer u tom slučaju bi štivo bilo patetično, neironično, nezačinjeno, banalno i izazvalo bi ravnodušnost kod čitaoca, ističe se u obrazloženju žirija.

U osnovi fabule je poseta Petrogradu i izričita želja glavne ličnosti da umesto carske palate Peterhof poseti Carsko Selo u kome se školovao Puškin i napisao svoga Evgenija Onjegina.

Pita ona mene da li ću u Petrhof. Šta znam…malo više me zanimaju romani, nego Romanovi, te sam u skladu s tim obnovila neke osnove puškologije pre dolaska.

U priči se vešto upliću i izvesne pikanterije. Recimo, kako je Aleksandar Puškin u Licej u Carskom Selu primljen preko veze kao 31. đak, te da je Dantes, navodni ljubavnik Puškinove žene, bio homoseksualac. Tu je i podatak da je za caricu Katarinu Veliku njena najbolja drugarica testirala ljubavnike „i ako zadovolje kriterijume onda bi mogli u krevet s caricom“ što se zvalo „kontrola kvaliteta“.

“Rad AleksanDAR NEVEliki – najveći, svjedoči o visokoj zrelosti autorke i oslobođen je svegasuvišnog, pun je izobilja asocijacija, ujednačenogjezika, rečenica tako izbrušenih i spokojnih dakatkada zvuče kao muzika. Stil mu je racionalnog,gotovo telegramskog izraza, sa izvanrednim smislom autora za zapažanje karakterističnih detalja i otkrivanje duboke sadržajnosti“, stoji u obrazloženju žirija.

Pored Petre, na konkursu su još nagrađeni i otkupljeni radovi Vladimirke Velaga iz Banjaluke (ciklus pesama), Stefana Pupovca iz Čelinca (putopis „Plave planine“, Australija) i Mirele Gavranović iz Čelinca (ciklus pesama).

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com