Društvo

Petogodišnji Aleksa našao zlatnik u božićnoj česnici (foto/video)

Petogodišnji Aleksa Krstić iz Niša bio je srećne ruke i prvi pronašao dukat u božićnoj česnici, koju Gradska opština Medijana tradicionalno daruje građanima Niša uoči Božića, najvećeg pravoslavnog praznika.

Aleksu je na lomljenje česnice u parku Svetog Save doveo tata Negovan.

Foto: D.K.

Nikada do sada nismo imali sreću da nađemo dukat u česnici. Predivan je osećaj biti jedan od srećnika ove badnje večeri, rekao je Negovan Кrstić, koji sa porodicom živi u Rentgenovoj ulici u Nišu.

Veliki broj građana okupio se danas ispred Hrama Svetog cara Konstantina i carice Jelene gde je, sedmu godinu zaredom, GO Medijana u saradnji sa Eparhijom niškom organizovala tradicionalno lomljenje božićne česnice.

Foto: D.K.

Mlin „Stevanović“ iz Malošišta je obezbedio česnicu od 100 kilograma u koju su stavljena tri zlatna dukata, tako da narednih dana očekujemo da nam se ostalo dvoje srećnika koji su našli dukate javi. Bilo bi lepo da znamo koga smo još, na Badnje veče učinili srećnim. Podela česnice je lepa tradicija koju ćemo sigurno nastaviti u duhu očuvanja pravoslavnih običaja“, rekao je Nebojša Kocić predsednik opštine Medijana.

Foto: D.K.

Česnicu je osveštao Episkop niški Arsenije, poželevši dobro zdravlje građanima koji su se o Badnje veče okupili pred Hramom cara Кonstantina i carice Jelene, uz tradicionalni božićni pozdrav „Mir Božiji -Hristos se rodi!

Foto: Aleksa P.

Organizaciju tradicionalnog lomljenja božićne česnice pomogli su i Odred izviđača „Vožd Кarađorđe“, Udruženje „Aktilum“ i javna preduzeća.

Građanima su deljeni badnjaci, ikone, suvo voće, čaj, a čitav događaj propraćen je vatrometom.

Foto: Aleksa P.

Posle lomljenja česnice u porti Hrama Svetog cara Кonstantina i carice Jelene organizovano je i nalaganje Badnjaka, čemu je, uprkos niskoj temperaturi, prisustvovao ogroman broj građana.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com