Društvo

Petodnevni protesti protiv visokih računa za grejanje

Udruženi pokret slobodnih stanara (UPSS) poziva Nišlije da uličnim protestima iskažu nezadovoljstvo decembarskim računima koje je JKP Gradska toplana ispostavila na adrese korisnika. Prvi protest zakazan je za ponedeljak, 30. januar u 17 sati, a nastaviće se svakodnevno sve do petka, 3. februara, rekao je Niškim Vestima Saša Kostić predsednik Pokreta.

Novina u odnosu na prethodne proteste je da će biti održani u isto vreme, osim u Nišu, i u Kragujevcu, Kraljevu i Zrenjaninu.

Zahtevi UPSS su da se poštuje Zakon i sklope ugovori sa korisnicima daljinskog grejanja i da se visina računa vrati “u normalu”.

“Uzeti su fingirani inputi za formiranje cene od 5,20 dinara i veštački je podignuta. Gradskom veću, koje je odobrilo povećanje varijabilnog dela, podmetnuti su netačni podaci na osnovu kojih je Toplana izgradila cenu matematičkom formulom,” tvrdi Kostić, predsednik UPSS.

On objašnjava da je stara cena od 3,91 dinara, formirana na 5,20 dinara zahvaljujući “lažnim podacima”.

“U 2016. godini bilo je oko 1 milion i 900 hiljada kvadrata koje je “pokrivala” Gradska toplana. U toku prošle godine 1700 korisnika je otkazalo daljinsko grejanje i umesto da se umanji kvadratura na 1 milion i 750 hiljada i na osnovu toga formira cena, Toplana je u novu grejnu sezonu ušla sa 2 miliona i 6 hiljada kvadrata. Dakle, cena je formirana na osnovu nepostojeće kvadrature za koju su izračunali količinu potrebnih energenata”, kazao je Kostić.

On takođe tvrdi da je cena energenata povećena za oko 3 odsto što bi, realno, trebalo vrlo malo da utiče na visinu računa. Na decembarskom računu cena varijabilnog dela je obračunavana po ceni od 5,40 dinara.

Drugi problem koji navodi Kostić  je uvećanje protoka toplotne enrgije koji je daleko iznad optimalnih, potrebnih vrednosti. Pokret će insistirati da vrati kontrolu nad podstanicama, tako što će ponovo staviti katance.

Saša Kostić, UPSS

“Dok smo imali katance na podstanicama nisu mogli da šteluju protok, nego su u našem prisustvu morali da ga održavaju onakvim kakvim smo naštelovali. Onog trenutka kada smo pod pretnjom sile uklonili katance, potrošnja je naglo skočila i enormno su uvećani računi”, objašnjava Kostić.

Kostić smatra da je na decembarske račune uticala i prošlogodišnja havarija toplane Jug.

“Imamo informaciju da je osiguravajuće društvo koje je trebalo da plati štetu koja je nastala na toplani Jug otkazalo isplatu. Izgleda da će se sve natovariti nama na leđa ukoliko se ne suprotstavimo”, zaključuje predsednik UPSS.

Još jedan od zahteva koji će biti istaknut u ovim višednevnim protestima je i vraćanje takozvane “prazne stolice” u Nadzornom odboru Toplane koju je Udruženi pokret slobodnih stanara imao, pa im je oduzeta.

U ponedeljak 30 januara planirano je okupljanje ispred Toplane u 17 sati  i šetnja do Gradske kuće, a u narednim danima zaključno sa petkom 3. februara, samo okupljanje ispred Gradske kuće u isto vreme.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com