Društvo

Petočlana porodica koja održava Čegar traži pomoć i podršku

Načelnica Nišavskog upravnog okruga Dragana Sotirovski po drugi put se susrela i razgovarala na mnogobrojne teme sa građanima, sa ciljem da se definišu i reše njihovi svakodnevni zdravstveni i problemi materijalne prirode. Petočlana porodica Marković ostavila poseban utisak.

Naime, članovi porodice Marković brinu o istorijskom spomen-kompleksu Čegar, a na razgovor sa načelnicom došli su kako bi pronašli trajno rešenje za svoj status.

Ono što Markovići traže jeste makar jedna plata za porodicu, da bi pre svega obezbedili svoju egzistenciju ali i dobili neophodnu psiho-fizičku podršku i podstrek za nastavak rada na Čegru.

“Smatram da zaslužujem platu čistača, ne tražim direktorsku platu. Imam završenu ugostiteljsku školu, a i moja deca takođe se školuju. Opština Pantelej nam je obezbedila 18000 po Ugovoru o delu. Deca završavaju školu sa odličnim uspehom a mi se bojimo da nećemo biti u mogućnosti da im obezbedimo svesku, olovku, karticu za prevoz…” kaže Maja Marković.

Načelnica Sotirovski obećala je da će dati sve od sebe da se ovoj porodici pomogne, jer je svesna njihovog značaja za ovaj istorijski kompleks.

“Videću šta mogu da uradim, obećala sam im da ću razgovarati sa Gradonačelnikom. Ako se povuku sa Čegra tamo neće više biti ni turističkog vodiča, niti nekoga ko može u svakom trenutku da dočeka i najavljene i nenajavljene posetioce.” uverava načelnica.

Markovići danonoćno održavaju 2 hektara kompleksa Čegar, bez obzira na vremenske uslove, a sve posetioce i turiste koji ovde dođu upoznaju sa srpskom istorijom. Deca ih dočekuju u narodnoj nošnji kako bi im što bolje dočarali karakteristike naše kulture. Njih petoro za to dobijaju 18 000 dinara.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com