Društvo

Peticija za Dan sećanja na ubijene žrtve porodičnog nasilja

Peticiju za proglašenje 18. maja – Danom borbe protiv nasilja nad ženama, kao znak podrške ženama koje su trenutno žrtve nasilja i zbog sećanja na 2015. godinu, kada je u roku od 72 sata ubijeno sedam žena u porodično-partnerskom nasilju, u Nišu su prvi prvo potpisale narodne poslanice, odbornice Skupštine grada Niša, gradonačelnik Niša, predsednici opština i Nišlije.

da-ne-bude-kasno

Inicijativu za proglešenje 18. maja – Danom sećanja na ubijene žene žrtve nasilja, pokrenuli su u Nišu Komisija za rodnu ravnopravnost i jednake mogućnosti SG Niša i Ženska odbornička mreža koja okuplja odbornice iz svih stranaka.

„Ovo je akcija koja se sprovodi na novou svih gradova u Srbiji i potrebno je 10.000 potpisa da bi se 18. maj proglasio Danom sećanja na sve žrtve porodičnog nasilja“, kaže Dušica Davidović iz Ženske odborničke mreže.

Novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici i izmenama Krivičnog zakonika važnu ulogu u preventivi imaju MUP i javno tužilaštvo, kaže narodna poslanica Jelena Žarić Kovačević.

“Novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici sadrži novine koje će ohrabriti i osnažiti žene da prijave nasilje”, dodaje narodna poslanica. 

Prema rečima gradonačelnika Niša svi zajedno, udruženi, moramo da ohrabrimo i osnažimo što više žena da prijave nasilje jer nasilje u porodici nije samo pitanje porodice, već čitavog društva.

„Činjenica je da žene, iako je zakonom definisano da su ravnopravne sa muškarcima, to nisu. Moramo više da brinemo o ravnopravnosti polova jer se sa većim stepenom ravnopravnosti postiže i kvalitetniji život, tj. društvo. Takođe, nastojaćemo da na različite načine delujemo na svest ljudi o nasilju nad ženama i uopšte rodnoj ravnopravnosti, multisektorski smo se već umrežili, doneli smo i usvojili više dokumenata koji se ovom problematikom bave, ali u borbi protiv nasilja nad ženama doprinos mora da da celokupna javnost“, poručio je gradonačelnik Bulatović.

Podsetimo, trenutno je svaka druga žena u Srbiji je žrtva fizičkog, psihološkog ili seksualnog nasilja. Samo ove godina u Srbiji su ubijene 33 žene u porodično partnerskom nasilju, a 326 u poslednjih deset godina.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com