Sport

Peti jesenji uspon na Rtanj

Planinarsko društvo “Preslap” organizuje u nedelju, 17.oktobra 2021.godine, peti jesenji uspon na planinu Rtanj. Glavno odredište akcije je čuveni vrh Šiljak, visok 1565 metara, u obliku piramide.

Ovom akcijom nastavlja se lepa tradicija uspostavljena oktobra 2017. godine, a jesenji uspon na Rtanj je sada jedna od većih planinarskih akcija u Srbiji.

“O privlačnosti Rtnja mnogo se govori, a planinari ovde uživaju na svakom koraku i u svakom trenutku. Svojim oblikom piramide i položajem koje zauzima u ovom delu Evrope, Rtanj je posebna planina”, kažu u PD Preslap.

Naime, severno od Rtnja, u pravoj liniji, na čitavih hiljadu kilometara ne postoji viša tačka, a planinom Rtanj završava se i masiv Karpata, jedan od najvećih u Evropi.

Foto: PD Preslap

Za peti jesenji uspon na Rtanj, kao i za prethodna četiri, predviđeno je da se planinari ka vrhu Šiljak penju južnom stranom Rtnja, ili severnom stranom, a silazak svih učesnika uslediće južnom stranom.

“Znatno je lakše na vrh Šiljak izaći južnom stranom, i to je strana uspona koja se preporučuje svima, dok se severna strana preporučuje samo natprosečno pripremljenim planinarima. Uspon južnom stranom počinje u naselju Rtanj, i do vrha Šiljak se stiže za tri do tri i po sata”, objašnjavaju planinari.

Foto: PD Preslap

Prva deonica vodi kroz šumu, zatim se izlazi na livadu, na plato ispod rtanjske piramide, a završni deo uspona na Šiljak odvija se upravo po serpentinama na piramidi, što daje poseban doživljaj i ugođaj. Sa druge strane, uspon severnom stranom počinje kod sela Mirovo, i ovo je jedna od najtežih deonica u Srbiji, gde je visinska razlika čak 1200 metara.

Foto: PD Preslap

Put Rtnja se kreće 17. oktobra u 6 sati i 30 minuta sa parkinga tržnog centra “Roda” na Vizantijskom bulevaru. Troškovi prevoza su 900 dinara, a svi zaniteresovani za uspon na Rtanj, mogu se prijaviti dvojici članova vodičkog tima Planinaskog društva “Preslap”, a to su Miroslav Dokman (telefon: 062205977) i Vladimir Mitrović (telefon: 0642634692).

Za uspon na Rtanj potrebna je kvalitetna obuća, slojevita garderoba, sa obaveznom tanjom jaknom, kapom i rukavicama. Obavezno se nosi i preobuka. Hranu treba poneti od kuće, za celodnevni boravak u prirodi, a potrebna količina vode je 3 litra. Vode nema na stazi, već samo u naselju Rtanj.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com