Društvo

Petar i Aleksandar sa Pravnog u Nišu odlaze na Kembridž i Saseks

Dva studenta sa Pravnog fakulteta u Nišu dobila su stipendije britanske vlade. Zahvaljujući Čivning stipendiji oni će narednih godinu dana provesti na Kembridžu i Saseksu, na master studijama. Stipendija ih obavezuje da se po završetku studija vrate u Srbiju i primene znanje koje su stekli.

Ovu stipendiju je dobilo ukupno 15 studenata iz Srbije. Put Velike Britanije na master studije krenuće Petar Pešić i Aleksandar Mihajlović.

Ono što ove momke u ovom slučaju čini posebnim je podatak da poslednjih desetak godina ove stipendije nije dobio niko iz Niša, a da su se sada na spisku našla njih dvojica i to sa istog fakulteta, Pravnog Univerziteta u Nišu, i iz iste generacije.

“Svake godine britanska vlada određeni broj mesta daje studentima iz Srbije za odlazk na master studije, a sve je počelo još prošle godine u ovo vreme kada sam pisao prijavu. Nakon toga je usledio intervju u ambasadi Velike Britanije i na kraju konačna odluka da sam dobio stipendiju. Uporedo sa tim aplicirao sam na univerzitete i imao sam sreće da moj prvi izbor, a to je univerzitet u Kembridžu, prihvati moju prijavu”, kaže Petar.

On će od oktobra biti student britanskog Kembridža na jednogodišnjim master studijama i ne krije da sa velikim nestrpljenjem upozna ovaj na univerzitet svetskog glasa.

“Pored akademskog znanja i uspeha na prethodnim studijama jedan od uslova je bio da smo osobe koje imaju liderske sposobnosti. U suštini, tražili su svestrane ličnosti, a ne osobe koje su bile “zakopane” u knjigama”, dodaje Petar.

On dodaje da ovo nije program sa kartom u jednom pravcu jer je njihova obaveza da se vrate u Srbiju.

“Drago mi je da ću da se vratim u Srbiju, da nastavim da radim na sebi i da pokažem da mladi ljudi mogu u Srbiji da izgrade ozbiljnu karijeru”, istič Petar i dodaje da je studentima Pravnog fakulteta malo teže da odu iz zemlje zbog nauke kojom se bave i razlikama koje postoje u pravnim sistemima.

Njegova želja je da se bavi advokaturom.

Foto: privatna arhiva

I drugi dobitnik stipendije je sa Pravnog fakulteta. Reč je o Aleksandru Mihajloviću koji je na doktoriskim studijama, a zahvaljujući stipendiji britanske vlade uporedo će zavrišiti i master studije na Saseks univerzitetu.

“Master studije ću završiti na Saseks univerzitetu u Brajtonu u oblasti međunarodnog prava i ljudski prava. To je focus koji će biti u mom budućem radu. Moram da dodam da sam prezadovoljan što odlazim jer je Valika Britanija vodeća zemlja u svetu kada su u pitanju ljudska prava, a to važi i za univerzitet na kome ću provesti godinu dana”, kaže Aleksandar. “Sam aplikacioni process je trajao godinu dana i zahtevao je nekoliko krugova , ali smo Petar i ja na kraju uspeli”.

Petru i Aleksandru je posebno drago da prvi put ovu stipendiju dobijaju dva studenta iz Niša sa istog fakulteta jer će na taj način na svetskim univerzitetima na kojima će nastaviti usavršavanje na dostojan način predstaviti i grad i fakultet al ii visokoobrazovni sistem naše zemlje.

Foto: privatna arhiva

Prema rečima Aleksandra šansu koju su oni dobili sada dobilo je još 13 studenata iz Srbije, a do sada, koliko se ovaj program sprovodi u Srbiji, ima tek nešto preko 500 studenata je dobilo mogućnost da se usavršava na ovaj način.

“Opredelio sam se za život u kampusu zbog Univerziteta i ukupnog studentskog života, ali želim da upoznam i Brajton kao i još neke delove Velike Britanije”, dodaje Aleksandar.

Usvakom slučaju ovo je uspeh kako za Aleksandra i Petra, ali i za Univerzitet u Nišu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com