Društvo

Petar Aleksić dobitnik priznanja „Dr Miodrag Lazić“

Gradska opština Medijana uručila priznanje najboljem studentu završne godine medicine u Nišu

Petar Aleksić (1999), student završne godine Medicinskog fakulteta Univerziteta u Nišu, dobitnik je priznanja „Dr Miodrag Lazić“, koje u znak sećanja na čuvenog niškog, ratnog hirurga dr Miodraga Lazića, dodeljuje Gradska opština Medijana.

Predsednik Nebojša Kocić, dobitniku je uručio priznanje, koje se sastoji od plakete, povelje i novčane nagrade u iznosu od 100 hiljada dinara i izjavio, da Gradska opština Medijana, ovom nagradom, čija dodela postaje tradicija, pokazuje da dr Lazić, ne sme biti zaboravljen.

Priznanje predstavlja podstrek studentima medicine, da se profesionalno usavršavaju i odgovorno obavljaju svoju dužnost, ali da pored stručnosti, koja im ne manjka, nikada ne zaborave i na humanost, naglasio je predsednik Kocić.

Kocić je dodao, da ugledan i plemenit heroj, kakav je bio dr Laza, treba da bude inspiracija novim generacijama, jer oni su budućnost srpskog zdravstva.

Petar je pored proseka (9,96), postigao najbolje rezultate i na testiranju za izbor najboljeg diplomca i najboljih studenata po godinama studija, koje je na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Nišu, sprovedeno u organizaciji Komisije za analizu efikasnosti studiranja, prema Pravilniku o izboru najboljeg diplomca, najboljih diplomaca studijskih programa i najboljih studenata po godinama studija integrisanih akademskih studija Medicinskog fakulteta u Nišu.

Aleksiću, ovo priznanje puno znači i motivacija je za njegovo dalje lično i profesionalno usavršavanje, kao i obaveza da opravda poverenje, koje mu je dodelom nagrade, dato.

Želja za znanjem i usavršavanjem je velika i ne zna gde će ga odvesti, ali bi svakako voleo ako ode, da se vrati i doprinese uspešnijem radu našeg zdravstvenog sistema. Na vrhu liste njegovih prioriteta za dalje školovanje i usavršavanje su oblasti neurohirurgija i neurologija.

Petar je ovom prilikom, izraze zahvalnosti uputio porodici dr Lazića i Gradskoj opštini Medijana na dodeljenom priznanju, koje nosi ime čoveka, čiji su lik i delo, inspiracija svim budućim lekarima.
Dodeli priznanja prisustvovala je i ćerka dr Lazića, dr Nina Vujošević, na čiji je predlog nagrada i ustanovljena 2021. godine, a dodeljuje je najveća niška opština.

Da podsetimo, Gradska opština Medijana je i u vreme korone odala počast i zahvalnost dr Lazi, projektovanjem njegovog lika i srpske zastave na Hramu cara Konstantina i carice Jelene, uz pesmu „Marš na Drinu“, kojom je poželeo da bude ispraćen.

Dr Miodrag Lazić rođen je 31. maja 1955. godine u Beogradu. Kao ratni hirurg i dobrovoljac, vodio je Srpsku ratnu bolnicu u Sarajevu, zbog čega je dobio orden “Svetog Save”, medalju “Milan Tepić” za hrabrost, orden “Krst Milosrđa” i Orden Karađorđeve zvezde prvog stepena.
Preminuo je od posledica izazvanih virusom korona, 14. aprila 2020. godine, a Urgentni centar u Nišu na čijem je bio čelu u to vreme, poneo je njegovo ime.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com