EkonomijaPolitikaRegion

Pet okruga na jugu Srbije u fokusu Vlade Srbije

Ministar zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić najavio je danas u Nišu da će pet okruga na jugu Srbije, Nišavski, Pirotski, Toplički, Jablanički i Pčinjski, biti u fokusu Vlade Srbije u naredne tri godine kako bi se zaustavilo ubrzano pražnjenje sela, ali i opštinskih centara.

Krkobabić je rekao da akademijski Odbor za selo priprema celovit program preporoda i to će biti osnov za delovanje Vlade Srbije u naredne tri godine.

“Planiramo da obuhvatimo u pet okruga u 100 sela koje Geografski institut definiše kao gravitacione centre.Posvetićemo se pitanjima egzistencije poljoprivrednih domaćinstava, porodičnih gazdinstava, razvoju seoskog, lovnog i banjskog turizma, problemima infrastrukture, izgradnji pristupnih saobraćajnica, lokalnih puteva, kopanju bunara za tehnološku i pijaću vodu. U planu je da budu izgradjeni ili dovedeni u funkciju multifunkcionalni objekti u kojima bi bile pošta, ambulanta i multifunkcionalna sala za kulturne dogadjaje i okupljanje najstarijih i najmladjih stanovnika sela. Posebna pažnja biće posvećena zaštiti kulturnog i prirodnog nasledja u selima na području pet okruga na jugu Srbije”, izjavio je Krkobabić.

Foto: B. Lj.

On je u Domu Vojske Srbije obišao druge Miholjdanske dane zadrugara koji su okupili tridesetak izlagača iz cele Srbije. Krkobabić je izjavio da će rezultati konkursa za dodelu bespovratnih sredstava zadrugama biti poznati za dvadesetak dana i da će 50 do 60 novih i starih zadruga dobiti podsticajna sredstva. Krkobabić je podsetio da će novoformirane zadruge dobiti bespovratno po 7,5 miliona dinara, a postojeće 15 miliona dinara.

“Od iduće godine očekujemo da ta sredstva budu znatno veća. Orijentacija je na preradjivačke pogone, na više faze prerade i obnovu stočarstva. Stočarstvo je šansa za jug Srbije i zemlju u celini”, izjavio je Krkobabić na drugim “Mihojdanskim danima zadrugarstva”, organizovanim u niškom Domu Vojske Srbije.

Foto: B. Lj.

Prema njegovim rečima, u protekle tri godine u Srbiji je, umesto planiranih 500, formirano skoro 600 zadruga i dodao da je to jedan “pionirski, ali revolucionaran posao”. Na području pet okruga na jugu Srbije, dodao je on, sada imamo 194 zadruge, a u poslednje tri godine formirano je skoro 90 novih zadruga.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com