Zdravlje

Pet muškaraca HIV pozitivna, jedan preminuo ove godine

Od početka godine na području Nišavskog otkriveno je pet novozaraženih HIV infekcijom, a jedna osoba je preminula zbog komplikacija izazvanih tom bolešću, pokazuju najnoviji podaci Instituta za javno zdravlje Niš (IZJZ Niš).

Načelnica Centra za prevenciju i kontrolu bolesti IZJZ Biljana Kocić izjavila da su svi novooboleli muškarci, starosti od 24 do 45 godina. Prema njenim rečima, za proteklih 25 godina na području Nišavskog i Topličkog okruga otkriveno je 197 osoba inficiranih HIV-om, a 64 osobe su preminule.

Foto: B. Lj.

“Mnogo je više inficiranih muškaraca nego žena. Od ukupnog broja inficiranih 164 je muškaraca i 33 žena”, rekla je Kocić na konferenciji za medije.

 

Ona je kazala da je dominantan način transimsije bolesti kod muškaraca nezaštićen homoseksualni odnos, dok je kod žena to neznaštićen heterosekusalni odnos.

Lekar Institua za javno zdravlje Niš Čedomir Šagrić rekao je da se 1. decembar, Svetski dan borbe protiv AIDS-a ove godine obeležava pod sloganom “Izjednačimo” kako bi se uticalo na to da sve osobe obolele od AIDS-a imaju isti tretman.

“Još postoje socijalne razlike i tokom lečenja veća opterećenost ljudi koji su iz siromašnijih zemalja i iz siromašnijih kategorija stanovništva”, rekao je Šagrić.

Prema njegovim rečima, procenjuje se da sa HIV infekcijom u svetu živi oko 40 miliona ljudi. Ono što ohrabruje je, dodao je Šagrić, značajno smanjenje broj umrlih u odnosu na prethodnu dekadu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com