Društvo

Pesak iz pustinje Karakum podigao nivo aerozagađenja u Srbiji?

Velike koncentracije suspendovanih čestica (PM), koje značajno prelaze granične vrednosti zagađenja, registrovane su u poslednjih 30 sati na većini mernih mesta u Srbiji gde postoje automatske stanice za ispitivanje aerozagađenja, saopštilo je Ministarstvo za zaštitu životne sredine.

Iako je u Nišu, kao i u ostatku Srbije, celog dana bilo vetrovito, kvalitet vazduha ostao je nepromenjen.

Foto: Printscreen aqicn.org

Prema podacima sa mernog mesta za kontrolu kvaliteta vazduha IZJZ  Niš, u 15 sati, grad se nalazio u crvenoj zoni, što podrazumeva loš kvalitet vazduha koji je nepovoljan po zdavlje ljudi. S druge strane, merno mesto kod OŠ “Sveti Sava” u isto vreme, pokazalo je potpuno suprotne podatke.

Foto: Printscreen aqicn.org

Specifičnost aerozagađenja u Srbiji je to što u masi PM-a dominiraju krupnije čestice, dok su čestice do PM 2,5 manje zastupljene, što nije bio slučaj do sada.

Foto: S.P.

Nakon identifikacije mogućih izvora zagađenja, lokalnih i onih iz okruženja, kao i analize osnovnih meteo parametara, posebno brzine i pravca vetra, može se pretpostaviti da je dominantan izvor, pored individualnih ložišta i resuspendovana prašina, koja i inače u naseljenim mestima spada u veće zagađivače. S obzirom na to da su padavine koje smo imali prethodnih dana sve polutante iz vazduha spustile na zemlju, topljenjem snega i sušenjem površine tla jak vetar doveo je do reemisije, odnosno ponovnog vraćanja PM čestica u prizemnom sloju atmosphere. Sa mernih stanica koje uzorkuju PM čestice, uzeti su uzorci kako bi se uradila analiza sadržaja čestica koja će nam dati tačniju i lakšu procenu udela pojedinih izvora zagađenja o čemu ćemo obavestiti javnost”, navodi se u saopštenju Ministarstva zaštite životne sredine Republike Srbije.

Sa mernih stanica koje uzorkuju PM čestice, uzeti su uzorci kako bi se uradila analiza sadržaja čestica koja će nam dati tačniju i lakšu procenu udela pojedinih izvora zagađenja o čemu ćemo obavestiti javnost.

Procene stručnjaka su da će se stanje zagađenosti vazduha popraviti sa očekivanom promenom meteo uslova.

Povećanje koncentracije aerosoli u vazduhu koja dovodi do toga da merne stanice pokazuju veću zagađenost vazduha u Srbiji posledica je proboja peska iz pustinje Karakum kod Kaspijskog mora, objašnjenje je koje donosi SerbianMeteo tim. Do svojih zaključaka, kažu, došli su na osnovu podataka sa sajta ventusky.com koji pokazuje pravce vetrova.

Foto: ventusky.com

Kao posledice policijskog časa, usled čega skoro da i nema saobraćaja i industrijske proizvodnje, više nedelja smo imali skoro pa potpuno čist vazduh. Dešavalo se i ranije da vetar donese pesak sa područja Sahare, ali ovoga puta to nije slučaj. Zahvaljujući podacima sa sajta ventusky.com došli smo do konačnog zaključka da je došlo do premeštanja aerosoli iz dalekih pustinjskih oblasti istočno od Kaspijskog mora (pustinja Karakum) pravo do Evrope, što je barem iz našeg ugla nezabeležen slučaj do sada“, kažu iz tima SerbianMeteo.

Ovaj portal je na svojoj Fejsbuk stranici priložio i karte koje pokazuju kako se pesak iz pustinje udaljene nekoliko hiljada kilometara našao nad ovim delom Evrope.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com