Sport

Pešačka tura na Rtanj- srpsku piramidu

Srbija za mlade organizuje u nedelju, 9. septembra pešačku turu na Rtanj, planini koja je poznata kao srpska piramida, a dodaje mu se i epitet najmisterioznijeg mesta u Evropi i najveće svetske piramide do sada nedovoljno istražene.

Polazak iz Niša predviđen je u 7.30 sati, dok je dolazak i sam uspon na Rtanj planiran u intervalu od 10 do 14 sati. Ukupna dužina staze je 15 kilometara, sa najnižom tačkom od 600 i najvišom tačkom na 1565 metara nadmorske visine. Krajnji rok za prijavljivanje je do raspoloživosti mesta. Minimalan broj članova za realizaciju je 35.

Rezervacije i informacije zainteresovani mogu dobitiputem mejla nissrbijazamlade@gmail.com.

Planina Rtanj je oduvek na poseban, pomalo mističan način privlačila ljubitelje planinarstva, ali i sve ostale. Za nju su vezane mnoge legende i nesvakidašnje priče, a ona je uzvraćala svojim bogastvom lekovitog i ostalog bilja. Bila je inspiracija i mnogim pesnicima, pa je Đura Jakšić, gotovo osednut vrhom Šiljak, napisao početne stihove pesme “Otadžbina” – „I ovaj kamen zemlje Srbije, što preteć Suncu dere kroz oblak“.

Rtanj je planina koja se nalazi u istočnoj Srbiji, nadomak Boljevca, na oko 200 kilometara od Beograda. Pripada Karpatsko-balkanskim planinama i sastoji se od krečnjačkog grebena i izrazite krečnjačke kupe na istoku. Geograf Jovan Cvijić je smatrao da je Rtanj jedna od najlepših planina u Srbiji.

Čudesni Rtanj je najmisterioznije mesto u Evropi i najveća svetska piramida za koju mnogi kažu da nije dovoljno istražena.

Rtanj je poznat i po endemskom bilju koje raste samo na ovoj planini i zakonom je zaštićeno, a od njih svakako je najpoznatiji rtanjski čaj.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com