Društvo

Pešačka tura kroz prirodne lepote Jerme

Svi zaljubljenici u prirodu, planinari, rekreativci, mlađi i stariji, mogu da se prijave za pešačku turu, koja je planirana za nedelju 16. oktobra, kanjonom Jerme i uspon na prirodni vidikovac Ravni Kamen.

Učešće u pešačkoj turi je besplatno a svi zainteresovani se mogu prijaviti putem LINK-a najkasnije do petka, 14. oktobra. Deca mlađa od 10 godina mogu da se priključe grupi isključivo u pratnji roditelja ili staratelja, a za decu stariju od 10 godina koja dolaze bez pratnje neophodna je pismena saglasnost roditelja ili staratelja, saopštili su organizatori.

Specijalni rezervat prirode Jerma se nalazi u Jugoistočnoj Srbiji, nedaleko od Pirota, i obuhvata masive Grebena i Vlaške planine kao i veći deo sliva reke Jerme. Ovaj rezervat čini jedinstven kompleks dolina i krečnjačkih klisura sa impozantnim liticama, visokim preko 700 m, sa brojnim pećinama, jamama, uvalama, vrtačama i ostenjacima. Na prostoru ovog fascinantnog prirodnog lokaliteta živi 170 vrsta ptica, među kojima su žutokljune galice, suri orao, sivi soko, jarebica kamenjarka, kao i stotinak vrsta dnevnih leptirova, što ovaj lokalitet smešta među jedinstvene u Evropi i stavlja na listu zaštićenih područja prirode Srbije. Dolina Jerme je i jedna od pet turističkih lokacija koje se nalaze na putu „Via Militaris” i na čijem turističkom razvoju radi Regionalna razvojna agencija „Jug”.

Polazak iz Niša predviđen je za 8:00 sati sa parkinga iza Narodnog pozorišta a dolazak u Pirot za 9:30.

– Nakon vođenog obilaska kroz Pirotsku tvrđavu nastavićemo ka Jermi gde je predviđen dolazak u 11:00 časova.

U pratnji licenciranih planinara-vodiča obići ćemo kanjon Jerme i popeti se na vrh Ravni Kamen iznad sela Vlasi. Nakon pauze za ručak, u 15:30 časova krenućemo nazad put Niša. – kažu u EU info kutku.

Organizatori podsećaju zainteresovane da je neophodno da obezbede slojevitu garderobu, patike ili cipele za planinarenje i aktivnosti u prirodi, majicu i čarape za presvlačenje, kabanicu, kišobran, pantalone sa dugim nogavicama, kape i kačkete. Učesnicima se savetuje da doručkuju pre polaska i da ponesu vodu. Za sve učesnike je obezbeđena ručak tokom pešačke ture.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com